Kulturni napovednik, od 27. do 30. oktobra

27. 10. 2007

23. oktobra se je pričela predprodaja vstopnic za že 18. Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFe), ki bo sicer potekal od 7. do 21. novembra. Tokrat bo festival vodil Simon Popek, ki je s svojo ekipo poskrbel za pester in razgiban nabor filmov, ki brez dvoma ponuja nekaj za vsakogar. Priskrbite si razpored projekcij kar stotih filmov, ki bodo tokrat poleg prestolnice obiskali tudi Maribor in ne odlašajte z nakupom vstopnic, saj bodo nekateri težko pričakovani filmi zagotovo razprodani. Več o festivalu si boste lahko kmalu prebrale tudi tukaj, na spletni Elle.

V prestolnici sicer še vedno poteka Mesec oblikovanja, v okviru katerega bo v ljubljanskem Forming studio design v ponedeljek (29. oktobra) na ogled ena najbolj priznanih švicarskih blagovnih znamk oblazinjenega pohištva De Sede. Ob tej priložnosti si lahko v živo celo ogledate proces izdelave ene izmed najbolj priljubljenih in inovativnih sedežnih garnitur, DS 164.

FILM

LIFFe smo že omenili, a ker mora pred pričetkom ljubljanskega filmskega praznika vseeno miniti še nekaj dni, si lahko pogledate tudi kakšen film, ki so na rednem sporedu kot ponavadi od četrtka dalje – ljubiteljice romantičnih komedij in Adama Sandlerja boste zadovoljne s filmom Sedem let skomin, tiste, ki imate raje trilerje, pa si lahko v temni kinodvorani ogledate celovečerec Ugrabitev s simpatično Reese Witherspoon, legendarno Meryl Streep in prelestnim Jakom Gyllenhaalom v glavnih vlogah.

GLASBA

29. oktobra bo skupina Melodrom v ljubljanskem Cankarjevem domu premierno predstavila album The Guide s slovenskimi besedili, če pa imate raje trše ritme, se lahko istega dne napotite v KUD France Prešeren, kjer bodo ob uradnem izidu novega albuma muzicirali fantje iz skupine Big Foot Mama. V idrijskem Swenak klubu boste lahko medtem v torek (30. oktobra) prisluhnili Guštiju in Poloni.

ODER

Si še vedno niste ogledale mjuzikala Kabaret? V ponedeljek (29. oktobra) se bo v ljubljanskem MGL-u znova ponudila priložnost. Dan pred tem (28. oktobra) bo v mariborskem Narodnem domu ponovna uprizoritev vedno znova razprodane monokomedije Jamski človek. Če pohitite, si morda le izborite še kakšno vstopnico.

RAZSTAVE

Če si boste za vikend privoščile kakšen skok na Dunaj, si lahko v Kunsthalle ogledate razstavo ! Viva la Muerte! o umetnosti in smrti v Južni Ameriki, kjer tanatos dojemajo drugače kot prebivalci severne hemisfere. Vrhunec razstave, ki bo odprta do 17. februarja, predstavljajo dela Terese Margolles, ki je svojo umetniško kariero posvetila raziskovanju prezrtih smrti v Mexico Cityju.

ELLE PRIPOROČA

  • Od 25. oktobra, Kolosej – pričetek rednega prikazovanja trilerja Ugrabitev (Rendition) v katerem Reese Witherspoon upodablja Isabello, ki obupana išče svojega izginulega moža, a za vsakim vogalom naleti na nov kup laži in spletk . .
  • 29. oktober, Cankarjev dom – koncert skupine Melodrom, ki bo z gosti predstavila nove, še neobljavljene, pa tudi že znane pesmi z albumov Melodrom in The Guide.

Fotografije promocijski material