Kulturni napovednik, od 27. marca do 9. aprila

26. 3. 2008

Čeprav so prvi pomladni dnevi presenetili s snegom, se ne pustimo motiti. Pomlad je tu, prvi april čaka na vaše norčije, spodnji predlogi za kvalitetno preživljanje prostega časa pa bodo poskrbeli za vaše kulturno navdahnjene proste urice. Te se lahko pričnejo že 38. marca, ko se v vasi Svečina ob avstrijski meji začne tridnevni mednarodni literarni Festival ljubezni, na katerem med drugim gostujejo tudi Feri Lainšček, Nina Kokelj, Gal Gjurin in Miha Mazzini.

FILM

Imate rade strašljive filme? Potem je grozljivka Neodgovorjeni klic, ki na redni spored prihaja 27. marca, prava izbira za vas. Diane Keaton, Katie Holmes in Queen Latifah nas bodo medtem na isti dan obiskale s komično kriminalko Nore na denar, na izbiro pa je tudi napet triler točka prednosti, v katerem osem neznancev iz osmih zornih kotov opisuje resnico, ki je le ena. Elle sicer poleg odličnega Daniela Day-Lewisa v filmu Tekla bo kri, ki pohod po dvoranah prične 3. aprila, toplo priporoča tudi ogled simpatične romantične komedije Dva dni v Parizu, ki jo je režirala in v njej zaigrala Julie Delpy. Film bo na ogled v Kinoklubu Vič od 3. aprila dalje, z istim dnem pa na redni spored prihajata še Matthew McConaughey in Kate Hudson v pustolovski romantični komediji Ni vse zlato, kar se sveti.

GLASBA

V Ljubljani bo od 27. do 30. marca potekal 2. mednarodni festival svinga, ki ga oranizira društvo za kulturo svinga SweetSwing. Vrhunec festivala bo prav gotovo nastop svingovske zasedbe The Stolen Sweets, nastopila pa bo tudi obetavna slovenska džezovska zasedba Jazz Station Quartet. 27. marca bodo v ljubljanski Cvetličarni godli Majke in Messerschmitt. Ambasado Gavioli bo 29. marca obiskal elektronski čarovnik iz Detroita Jeff Mills, na isti dan pa bo v Cvetličarni v Ljubljani nastopil utemeljitelj žanra tech-house Terry Lee Brown Junior. 2. aprila bodo na svoj račun prišli ljubitelji bluesa, saj bodo v novogoriškem Kulturnem domu nastopila brooklynska zasedba Boss Tweed. 3. aprila bodo v ljubljanskem Cankarjevem domu v okviru programa Glasbe sveta nastopili Darko Rundek & Cargo orkestar, 5. aprila pa lahko v celjskem Plesnem forumu ujamete Pankrte. Lahko pa se odpravite tudi na izlet do Milana, kjer bo 2. aprila nastopil romantični nekdanji vojak James Blunt.

ODER

Ob trideseti obletnici smrti legendarne operne pevke Marie Callas ne gre zamuditi opere La Callas, ki bo na programu SNG Maribor 1. in 2. aprila. Od 25. marca pa do 6. aprila sicer v Prešernovem gledališču Kranj poteka 38. teden slovenske drame, v okviru katerega se bo osem predstav potegovalo za Šeligovo nagrado.

RAZSTAVE

V ljubljanskem Tivoliju je ob Jakopičevem sprehajališču do 31. maja na ogled razstava z naslovom Živi Yanna Arthus-Bertranda. Spektakularne fotografije predstaljajo razne oblike življenja v divjini in podobe narave. Od 1. do 26. aprila si lahko na ljubljanskem gradu ogledate gledališko uprizoritev Mesto vzdihljajev, ki vam bo za začetek pomladi stimulirala vse čute. Do 20. aprila bo v Mestni galeriji Ljubljana na ogled dokumenarna razstava Bilo je nekoč, ki odstira pogled na del fotoarhiva Moderne galerije.