Kulturni napovednik, od 31. januarja do 13. februarja

30. 1. 2008

Februar je pred vrati in mila zima vabi v naravo. Med drugim se lahko odpravite na potep z balonom, saj bo na Mariborom od 1. do 3. februarja potekal že 7. mednarodni balonarski festival.

Ne pozabite, da je pustna sobota letos že 2. februarja in nikar ne zamudite mnogoterih rajanj po sloveniji. Privoščite si kakšen krof in se našemite, maškare niso namenjene le otrokom, ampak vsem mladim in veselim po duši. Od 31. januarja do 6. februarja bodo Cerknico zavzeli Butalci, pestro bo tudi na ptujskem kurentovanju (od 2. do 5. februarja), v Ljubljani pa si lahko povorko ogledate na pustno soboto.

Zvečer se lahko odpravite v ljubljanski Fun Factory na Salome's Diva Carneval, ples v maskah z odlično glasbo in zvezdniškimi gosti (poleg Nine Osenar in Alenke Gotar napovedujejo celo Heleno Blagne). Pustovanja se lahko udeležite tudi v Bachus Centru, celjskem Localu in še marsikje. Istega pa dne se v Kranjski gori obeta prireditev Ski Challenge 2008, ki se bo zaključila s koncertom skupin Big Foot Mama, Dan D in The Tide.

Mnogotere kulturne prireditve se nam obetajo tudi 8. februarja na Prešernov dan in državni praznik kulture.

FILM

Od 31. januarja dalje si lahko v kinematografih po Sloveniji ogledate, ali si Julie Christie, ki nastopa v filmu Daleč od nje resnično zasluži oskarja. Če imate raje z adrenalinom nabite celovečerce, potem bo Pošastno prava izbira za vas, hladne pa vas vsekakor ne bo pustil nov film Wesa Andersona Darjeeling Limited. Zgodba o bratih na nenavadnem duhovnem popotovanju po Indiji bi lahko v prijetnem komičnem vzdušju zapeljala tudi vas.

Teden dni kasneje, od 7. februarja, bo na sporedu erotični triler Anga Leeja Poželenje, nevarnost, ki je tudi bil lani na beneškem filmskem festivalu nagrajen z zlatim levom. V ljubljanskem kinu Komuna si bo moč ogledati nov film Hanne A.W. Slak Tea, na spored pa prihaja tudi komična drama Wilsonova vojna, v kateri bomo lahko končno spet občudovali zadnje čase odsotno Julio Roberts.

GLASBA

2. februarja bo v Kulturnem domu v Novi Gorici nastopila melanholična skupina Melodrom. Zaljubljence bo že tradicionalno zabaval Zoran Predin, ki je na koncert 12. februarja v Cankarjeve domu povabil Gypsy Swing Band. 8. februarja bo kulturni hram sicer gostil egipčansko bobnarsko skupino Mahmoud Fadl Cairosonic, v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu pa bodo 10. februarja ob klavirski spremljavi Patrika Grebla zapeli fantje iz tria Eroika, ki bodo dan pred tem gostje tudi v celjskem City centru. Ljubitelji elektronske glasbe se lahko 9. februarja napotite v Ambasado Gavioli, kjer bo gostoval francoski DJ Martin Sloveig.

ODER

11. in 12. februarja si lahko v Narodnem domu v Mariboru ogledate komedijo Namišljeni bolnik, če pa imate raje spektakle, se 6. februarja odpravite v Halo Tivoli na predstavo Champions on Ice z zgodbo Love story. Dveurni spektakel obljublja spektakularne kostume, scenske efekte, raznovrstni glasbeni izbor in seveda najboljše drsalce sveta, med katerimi so tudi olimpijski prvaki.

RAZSTAVE

V ljubljanski galeriji Fotografija se s serijo fotografij z naslovom Miniverse od 4. februarja pa do konca meseca predstavlja znani slovenski fotograf Aleš Bravničar. V pustnem času Mestni muzej Ljubljana razstavo Obrazi Ljubljane v maskah. V mariborski galeriji DLUM so od konca januarja na ogled likovna dela dobitnic nagrade Primavera.

ELLE PRIPOROČA

  • Od 31. januarja v kinematografih po Sloveniji - drama Daleč od nje. Julie Christie je odlično upodobila žensko, ki se spopada z Alzheimerjevo boleznijo, a boj ni le njen, temveč je to zgodba o dolgoletnem zakonu z njenim možem in posledicah, ki jih je bolezen pušča na njunem razmerju.
  • 2. februarja, Fun Factory, Ljubljana - Salome's Diva Carneval. Prepustite se pustnemu rajanju!
  • Od 4. februarja, galerija Fotografija, Ljubljana - Miniverse. Razstava dvajsetih fotografij iz ciklusa Aleša Bravničarja.