Kulturni napovednik, od 7. do 13. novembra

7. 11. 2007

Ljubljana od srede (7. novembra) utripa v duhu mednarodnega filmskega festivala, na katerem bo prikazanih kar sto filmov, nekateri izmed njih tudi v Mariboru. Priporočene filme smo vam že prišepnili, filmske navdušenke pa ne boste zamudile niti 'pofilmovanja' – ponočevanja s filmarji. Afterparty slavnostnega odprtja festivala bo v sredo v Klubu K4, v četrtek (8. novembra) se bo dogajanje preselilo v Jazz club Gajo, v torek (13. novembra) pa v Drugo pomoč.

V prestolnici še vedno poteka tudi Mesec oblikovanja, v okviru katerega bo na Tavčarjevi ulici in v Miklošičevem parku v petek (9. novembra) prirejena Mestna revija. Na njej bodo sodelovala priznana imena slovenskega modnega oblikovanja, ki se predstavljajo s svojimi butiki.

V Cankarjevem domu bo od 8. do 13. novembra knjižni sejem Frankfurt po Frankfurtu, v Zagrebu pa se je medtem začel Interliber, 30. mednarodni sejem knjig, ki bo svoja vrata zaprl v nedeljo (11. novembra). Pri sosedih bo obenem potekal tudi sejem glasbe in multimedijev, ki bo poskrbel za množico spremljevalnih dogodkov in koncertov.

FILM

Vam LIFFe ni dovolj? Če raje zahajate v multikinematografe, potem lahko od četrtka na rednem sporedu pričakujete znanstvenofantastični triler z Nicole Kidman in Danielom Craigom Invazija ter športno komedijo Ko žogice pobesnijo.

GLASBA

V četrtek (8. novembra) lahko v Cvetličarni Mediapark prisluhnete akustičnemu solo koncertu največjega bosanskega šansonjera Kemala Montena, dan zatem pa bo v Brežicah koncentriral Oliver Dragojević. Ljubiteljice džezovskih ritmov se boste rajši napotile v štajersko prestolnico, kjer bo 9. in 10. novembra 8. mednarodni festival Izzven, čez mejo, v zagrebški dvorani KC Dražen Petrovič pa bo v soboto (10. novembra) zapel Joe Cocker.

GLEDALIŠČE

V SNG Maribor bodo v petek (9. novembra) premierno uprizorili balet Pepelka Sergeja Prokofjeva, v nedeljo (11. novembra) pa bo v ljubljanskem Šentjakobskem gledališču gledalce nasmejala komedija Prebrisana vdova.

RAZSTAVE

V mariborskem Jazz klubu Satchmo si lahko do 15. novembra ogledate razstavo Jazz klasike fotografa Jurija Vižintina, ki razkriva preplet fotografije in glasbe, svetlobe in sence ter pripoveduje o trenutku, ujetem na odru.

ELLE PRIPOROČA

  • Od 7. do 21. novembra: kinodvorane v Ljubljani in Kolosej v Mariboru – 18. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe.

  • 9. novembra ob 18. uri Mestna revija v Miklošičevem parku. Gre za modno revijo, ki bo umeščena v samo mesto in tako Ljubljani pisana na kožo. V ospredju bodo kreacije najbolj priznanih slovenskih ustvarjalcev, k sodelovanju pa bodo na ta predvečer Martinove sobote povabljeni tudi slovenski vinarji. Modno revijo bodo od 16. ure spremljale tudi družabno-nakupovalne dejavnosti (pogostitve, predstavitve, stilska svetovanja) v vseh sodelujočih trgovinah in lokalih na Tavčarjevi, Miklošičevi in Wolfovi ulici ter Slovenski cesti.

  • 9. novembra ob 19. uri v SNG Maribor: Sergej Prokofjev: Pepelka. Ruski skladatelj je partituro ustvaril v ravnovesju med modernejšimi potezami in tradicionalnim pojmovanjem baleta.

Fotografije promocijski material