Mesec oblikovanja 2015 bo znova postregel s trajnostnim in perspektivnim opusom

18. 10. 2015
Mesec oblikovanja 2015 bo znova postregel s trajnostnim in perspektivnim opusom (foto: Primož Korošec)
Primož Korošec

Mesec oblikovanja je izvirna platforma za kritično vrednotenje, promoviranje in identificiranje pomembnih dosežkov na področju oblikovanja v Sloveniji in regiji. S svojimi aktivnostmi proaktivno spodbuja razvoj kreativnih industrij s poudarkom na oblikovanju.

20. oktober do 20. november

Mesto oblikovanja Slovenija, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana

Mesec oblikovanja opozarja na ustvarjalni oblikovalski potencial Slovenije ter ga sooča z ustvarjalnostjo drugod v svetu.

Mesec oblikovanja raziskuje, vrednoti in rešuje bivanjske probleme, ko povezuje ustvarjalne subjekte v nova socialna in poslovna okolja.

Ko potrošniški družbi postavlja nasproti družbo, temelječo na znanju in inovativnosti, poskuša na izviren način najti odgovore na zagate poznega kapitalizma. Zato vztrajno spodbuja interdisciplinarni, medgeneracijski in medkulturni dialog s tem, ko ustvarja miselno okolje za ustvarjalno in inovativno prepletanje ustvarjalcev s podjetniško sfero in širšo družbo.

mesec

Poslanstvo, ki nosi trajnostno sporočilo

Vse od svojega začetka je Mesec oblikovanja prepoznaval dobro oblikovanje in strmel za povečanjem njegove prepoznavnosti, za izboljšanjem vidnosti in vrednotenjem dosežkov. Iz tega poslanstva so se razvile nagrade Meseca oblikovanja. Slovenske nagrade za oblikovanje se podeljujejo oblikovalcem v štirih kategorijah:

  • Oblikovanje leta — za najboljši oblikovalski dosežek v preteklem letu;
  • Interier leta — za izjemen dosežek v oblikovanju interiera v preteklem letu;
  • Brezčasni — za oblikovanje, ki je prestalo preizkus časa in dokazalo trajno vrednost;
  • Perspektivni — za prepoznaven dosežek mladih oblikovalcev in arhitektov njihovem polju.

Mesec oblikovanja podeljuje tudi nagrade najboljšim razstavljenim izdelkom na razstavi Znamke in znamenja v kategoriji produktnega oblikovanja in mode. Nagrada daje poseben poudarek oblikovanju usmerjenemu v prihodnost.

Več o programu in spremljevalnih dogodkih najdete TUKAJ.