Najboljši posnetki ‒ s tigri ali brez!

19. 6. 2013

Levi, tigri in medvedi ... ne, nihče ni varen pred to novo kolekcijo modne fotografije.

Predstavljajte si posnetek v Las Vegasu, ki vključuje živega tigra in šestgeneracijsko cirkuško družino. »Ne zgodi se vsak dan ...« začne modna fotografinja Alice Hawkins o svoji nenavadni in nadrealistični situaciji, v kateri se je znašla pred leti. »Vprašala sem jih, kaj naj naredim, če me tiger napade? In dobila sem odgovor: Brez skrbi, ljubica, saj imamo razpršilo vode in kisa, ki mu ga lahko poškropimo v oči.« Tudi glede na standarde modnega sveta je bil to precej ekstremen snemalni dogodek.

Seveda ne ponuja vsak posnetek v knjigi New Fashion Photography (založba Prestel) takšnih eksotičnih 'soigralcev', kot je tiger (čeprav se je v knjigi znašel tudi impresivni posnetek opice, ki se oklepa glave modela Fride Aasen, ki ga je posnel dvojec, imenovan Sean and Seng), strani so polne lepih fotografij, pa vendar se te sprehajajo po tanki meji do zdaj sprejemljive modne estetike.

V knjigi boste našli tudi fotografijo Daphne Guinness v McQueenu v modni pravljici, v kateri je odigrala vlogo heroine, navdihnjene s temačno romantiko kitajske legende, pa fotografije dveh manekenk, ki sta se vživeli v scene iz kultnega filma Bonnie and Clyde.

Toda, kaj je tisto, zaradi česar je ta knjiga tako posebna? Gre za kolekcijo fotografij najbolj zvenečih mednarodnih fotografskih zvezd, med drugim boste na straneh zasledili delo Nicka Knighta pa Rankina, Wolfgang Mustain je posnel fotografijo Lily Coole v stilu pozabljene, zbledele viktorijanske slike za svojo revijo Wig ... »Dobili smo dostop do arhivov Vivienne Westwood in dovoljenje, da izberemo oblačila in dodatke iz katerekoli kolekcije vse do leta 1970.«

Najboljši posnetki ‒ s tigri ali brez!

Prevedla: Iva Marendić