Kaj podariti za valentinovo? Vesno na velikem platnu!

2. 2. 2012
Metka Gabrijelčič, ki je pri 19 prvič upodobila Vesno, se je po nekaj filmskih vlogah v mladosti posvetila poklicu gradbene inženirke.

Za nostalgično-romantično valentinovo si lahko v družbi najdražje osebe ogledate prvo slovensko romantično komedijo Vesna. In to na velikem platnu.

Film režiserja Františka Čapa si je na območju nekdanje Jugoslavije ogledalo prek dva milijona ljudi, v prikupno Vesno, ki jo je na platnu upodobila Metka Gabrijelčič, pa je bil - preden je spoznal babico, seveda - gotovo zaljubljen marsikateri današnji dedek. Valentinovo predstavo filma Vesna si lahko ogledate na valentinovo ob 20.00 v kinu Komuna.

Naj vam, če ste film iz leta 1953 (da, težko je verjeti, da Vesna šteje že skoraj 60 let!) že videli, osvežimo spomin, tistim mlajšim pa ga na kratko predstavimo.

Prva slovenska romantična komedija pripoveduje o življenju srednješolcev. Trije sošolci, ki morajo opravljati maturo, se dogovorijo, da mora Samo, eden izmed njih, osvojiti hčerko profesorja Cosinusa in tako priskrbeti matematične naloge. Ko Samo Vesno bolje spozna, se resno zaljubi vanjo in o nalogah noče več ničesar slišati. Medtem pa Vesna od Samovega sošolca izve za njihov načrt in Sama noče več videti. Toda na koncu se stvari razjasnijo in glavni junaki spet postanejo prijatelji (in tudi kaj več) ...

Nadaljevanje filma z istimi in nekaj novimi igralci so posneli leta 1957, to je Ne čakaj na maj, pesem z istim naslovom v izvedbi Olge Bedjanič pa je tako rekoč ponarodela.