Pero meseca: Vesna Milek

18. 1. 2012
Vesna Milek

»Vsako življenje je lahko roman, za življenje Borisa Cavazze je eden premalo,« pravijo pri Študentski založbi, kjer so izdali njegovo biografijo izpod peresa odlične publicistke Vesne Milek.

Do zdaj si izdala dva romana, tretji pa je prvi, v katerem pišeš o resnični osebi. Kaj je težje: imeti popolno svobodo ali se držati dejstev?

Seveda je dvojina vedno težja. Težje je, če imaš poleg sebe drugo osebo, z drugimi obveznostmi, drugim načinom čustvovanja, življenjsko silo in močjo, ki je sam ne poznaš.

Ko sva se z Borisom spustila v ta projekt, nisem vedela, kaj me čaka. Ure in ure posnetih pogovorov, ki jih je bilo treba pretipkati, urediti ... Šele po tem se je začelo pravo pisanje.

Njegov način govora je filmski, s kratkimi surovimi stavki ti približa atmosfero, vonje tistega časa.

Boris Cavazza je imel razgibano življenje, kot si sama izjavila, premalo za en roman. Nam lahko zaupaš kaj, kar si v knjigi izpustila, zamolčala?

Seveda ne. (nasmešek) Sicer bi to dala že v knjigo. Mislim, da je v njej veliko stvari, ki bi jih vsak zamolčal. Boris pač ne.

Kaj te je pri njem najbolj presenetilo?

Da je tako živ. Da se po tak­šnem življenju še vedno upa obrniti nazaj vase in ga – fiktivno –  preživeti še enkrat. In da še vedno tako strastno živi vsak trenutek, dela, ljubi. V teh dveh letih najinega druženja je posnel najmanj tri filme, številne predstave pri nas in zunaj. In še nekaj. Nisem vedela, da je tudi tako strasten bralec. Neverjetno, kaj vse in koliko ta človek prebere.

cavazzaMarsikdo pravi,  da je med branjem potreboval kar nekaj robcev. Kako si se počutila ti med pisanjem te presunljive zgodbe?

Prvi čustveni  šoki so se dogajali že med najinimi srečanji. Poslušala sem ga, kako govori, brez patetike, brez samopomilovanja, a s takšnimi metaforami, da te bolečina dobesedno zareže v srce.

Med pisanjem sem se samo pripela na te kratke stavke in poskušala postati prevodnik za njegove neizrečene misli in emocije.


Hermina Hovačič
fotografija Primož Predalič in promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc