Praznovanje: kulturno na silvestrovo

9. 12. 2011
Praznovanje: kulturno na silvestrovo

Različne prireditve, Ljubljana, Maribor, 31. decembra

»Kar naprej se morate zadevati – če nočete čutiti strašnega bremena časa, ki vam pritiska na ramena in vas upogiba k tlom,« je, tako nekako, nekoč izjavil Charles Baudelaire. Ali sploh in s čim se boste zadevali, je povsem vaša zadeva, mi vam za praznični december priporočamo čim več kulturnih zadetkov. Tega vam želimo predvsem na najdaljšo noč v letu.

Začnite že proti koncu leta. Odličen uvod v čakanje novega leta je predstava Ljubezen na smrt režiserja Matjaža Pograjca v Slovenskem mladinskem gledališču (od 27. do 30. decembra ob 19.30), ki gledalce že četrto leto v prazničnem času pelje v svet kulture gledališča in kuhinje. Vrhunska poezija, sijajna uglasbitev ter okusna hrana in pijača vas prisilijo v razmišljanje, za kaj se boste odločili: za moralo, poezijo ali vino? Morda pa boste le – uživali.

Prav na silvestrovo pa imate v Cankarjevem domu kar štiri izbire. Romantični balet Silfida (ob 19. uri) v izvedbi baletnega zbora in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana vas bo popeljal v čarobni domišljijski svet eteričnih in zemeljskih bitij. Z vragolijami v predstavi Nosi jih kot krona (19.30) vas švedski umetniki iz cirkusa Cirkör temeljito pripravijo na nove izzive, saj vas naučijo, kako neuspehe, strahove in pomanjkljivosti pološčiti ter jih nositi kot krono. Ob 20. uri se lahko v Partljičevi komediji Sprava nasmejite Janezu Hočevarju - Rifletu in Sandiju Pavlinu ali pa pol ure pozneje v francoskem filmu Ženske iz 6. nadstropja odkrivate razlike med suhoparnostjo pariškega meščanstva in strastjo španskih služkinj.

V SNG Drami so za zadnjo noč v letu pripravili dve komediji: Shakespearovega Beneškega trgovca (ob 19. uri; v režiji Eduarda Milerja; v kostumih Jelene Proković nastopajo Marko Mandić, Klemen Slakonja, Igor Samobor, Alojz Svete, Gregor Baković, Nataša Barbara Gračner ...) in komedijo Vinka Möderndorferja Nežka se moži (ob 20. uri; igrajo Nina Valič, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec).

Tudi v MGL-ju se boste lahko do solz nasmejali, in sicer ob Molièrovi komediji Namišljeni bolnik (ob 19.30; igrajo Boris Ostan, Jette Ostan Vejrup, Tanja Ribič, Jurij Drevenšek), malo manj pa ob pijanski drami Gregorja Fona Pes, pizda in peder, ki govori o zastalih prijateljskih odnosih (ob 20. uri; igrajo Sebastijan Cavazza, Gašper Tič, Gregor Gruden).

V Operi in baletu SNG Maribor se bo kulturno silvestrovanje začelo že ob 17. uri z Verdijevim opernim delom Traviata, ki ga je za Maribor postavil sloviti režiser Hugo de Ana. Kulturno leto pa lahko zaključite tudi s Shakespearovo romantično ljubezensko komedijo Kar hočete (17.30), v kateri igra tudi vedno odlični Tadej Toš.

Hermina Kovačič
fotografija promocijsko gradivo