Retrospektiva Linde McCartney

5. 7. 2013

V muzeju KunstHausWien si lahko ogledate retrospektivo, posvečeno eni izmed najbolj zanimivih fotografinj 20. stoletja.

Gre za prvo celovito retrospektivo dela Linde McCartney, od 6. junija do 6. oktobra bodo v tem dunajskem muzeju na ogled njene fotografije iz obdobja šestdesetih, ki jih je zaznamoval rokenrol, fotografije iz njenega družinskega življenja in fotografije narave.

Linda, ki se je leta 1941 rodila v New Yorku, je poleg fotografije oboževala glasbo, kar jo je popeljalo na nepozabno pot po glasbeni sceni New Yorka, Kalifornije in Londona. V svoj objektiv je ujela portrete številnih glasbenih legend, kot so Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Aretha Franklin, Bob Dylan, The Who, Simon & Garfunkel, in z njimi ovekovečila duh šestdesetih. Zaradi otipljive bližine in neformalnosti je njen način portretiranja edinstven.

Leta 1967 je skupino The Beatles fotografirala ob izdaji njihovega albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band in takrat sta se s Paulom McCartneyjem zaljubila ter se čez dve leti poročila. Tematika njenega fotografiranja se je tako začela širiti še na družinsko življenje. Vzgajala sta štiri otroke in skupaj hodila po turnejah, bolj umirjeno življenje pa uživala na angleškem in škotskem podeželju. Fotografije odsevajo tudi njen slog ustvarjanja, ki ga zaznamujeta sproščena eleganca in instinktiven občutek, kako subjekt ujeti v objektiv v pravem trenutku.

Kmalu za odprtjem fotografskih del Linde McCartney so na svoj račun prišli še ljubitelji glasbe Paula McCartney­ja. Nekdanji Beatles je 27. junija na sta­dionu Ernst Happel na Dunaju priredil veliki koncert.

Pripravila: Meta Kač