Osemdeseta, veliko več kot le podložena ramena

25. 6. 2013
Yasmin Le Bon,
ELLE UK, september
1985. (foto: Imaxtree, Getty images, profimedia, promocijsko gradivo)
Imaxtree, Getty images, profimedia, promocijsko gradivo

Od živih neonskih barv do nove romantike ... Presežki osemdesetih na novi razstavi v londonskem V & A.

Christy Turlington
Cindy Crawford v kampanji za Revlon.
Princesa Diana.
Naslovnica singla Madonna.
Naslovnica albuma Duran Duran.
Naslovnica albuma Grace Jones.
Boy George
Naomi Campbell za YSL, pomlad in poletje 1988.
Balmain, pomlad in poletje 2013.
Roland Mouret, pomlad in poletje 2013.

Uboga moda iz osemdesetih; spomini na kratko krilo z volančki, pajkice in trajno nam v novem tisočletju ne vzbujajo modnega teka. Pa vendar kustosi nove razstave, ki jo pripravljajo v londonskem V & A in bo zaživela julija, upajo, da bodo prav z njo spremenili vaše mnenje. Soavtor razstave Club to Catwalk: London Fashion in the 1980s ter profesor na Royal College of Art in oblikovalec v osemdesetih, Wendy Dagworthy, navaja pet razlogov, zakaj si razstavo morate ogledati ...

1. Osemdeseta so bila veliko več kot le podložena ramena ...

V osemdesetih so se mladi oblikovalci spopadali z normami in kljub velikim izzivom na modni zemljevid postavljali svojo vizijo oblikovanja. To je bilo zelo zanimivo obdobje v Londonu.

2. Moda in glasba nista bili nikoli tako tesno povezani ...

To so bili časi, ko sta klubska scena in glasbena kultura doživeli svoj vrhunec: vsi tisti volančki nove romantike in neonske barve v povezavi z acid house glasbo ... Razstava vključuje tudi mini nočni klub z glasbenim arhivom.

3. Lahko se zanesete na manj znane modne oblikovalce iz osemdesetih ...

Na razstavi bodo poleg dela zvezdniških imen, kot sta Vivienne Westwood in John Galliano, javnosti razkrili tudi stvaritve manj poznanih modnih 'igralcev' tistega časa, kot so Helen Robinson, John Flett, Stephen Linard. Pomembno je, da se predstavijo vsi modni oblikovalci, ki so spremenili modo tistega časa, a so se s časom žal izgubili v množici novih.

4. Kar gre, pride okoli ...

Zanimivo je opazovati, kako trendi kolobarijo. Kar nekaj kosov iz osemdesetih bi na modno brv lahko postavili prav danes.

5. Suknjič iz džinsa je tako navdihujoč ...

V letu 1986 je revija Blitz prosila 22 londonskih modnih oblikovalcev, naj preoblikujejo Levi'sovo jakno iz džinsa. Vseh 22 preobrazb so nato razstavili v V & A. Danes, po 27 letih, so se vrnili.

Razstavo si lahko v londonskem V & A ogledate od 10. julija letos do 16. februarja 2014.