Starman: Glasba in stil Davida Bowieja

16. 3. 2013

Najnovejša razstava v londonskem V & A razkriva glasbeno in stilsko zapuščino Davida Bowieja.

Skulpturni črno-zlati kombinezon Kansai Yamamoto iz leta 1973 (še Lady Gaga bi o njem dvakrat razmislila); naslovna fotografija z albuma Aladdin Sane z ikonskim barvnim ličenjem modnega fotografa Briana Duffyja; na roko napisane rime, razrezane na drobne koščke, za še bolj nazoren ustvarjalni proces; združba jakne in suknjiča Alexandra McQueena iz sredine devetdesetih; in velikanski hologram s projekcijami performansov v živo.

Da, razstava David Bowie Is, najpomembnejša pomladanska razstava v londonskem muzeju V & A, vas resnično ne bo pustila ravnoduš­ne. 66-letni glasbenik – ki zdaj z ženo, modelom Iman, živi umirjeno življenje v New Yorku – je za javnost znotraj te razstave odprl svoj osebni arhiv. Razstavni kosi razkrivajo Bowiejeve navdihe (vključno s tistimi za gledališče, umetnost, film in literaturo) in umetnost, ki ga je navdihovala pri ustvarjanju. Kdo bi rad pokukal notri?

Zaradi njegove inovativnosti in razposajenosti osebnega stila ga obožuje tudi modna industrija. Hedi Slimane, kreativni direktor pri hiši Saint Laurent Paris, pravi, da se je rodil z njegovim albumom v rokah. Frida Giannini, kreativna direktorica pri hiši Gucci, ki je tudi ena od sponzorjev razstave, pravi, da sta njegov stil in ekstravaganca pritegnila njeno pozornost, že ko je bila zelo mlada, in ostala z njo vse do danes. »Všeč mi je, kako je bil sposoben menjati osebnosti. Izredno je zanimiv tako z glasbenega kot stilskega stališča.«

Medtem je Jonathan Saunders oznanil, da je bilo Bowiejevo obdobje Thin White Duke glavni navdih za njegovo moško pomladno-poletno kolekcijo 2013. Tudi Jean Paul Gaultier je s svojo pomladno-poletno kolekcijo za 2013 zelo jasen – manekenka je bila oblečena kot Ziggy Stardust (enaka rdeča pričeska, ličenje in kombinezon z zvezdami).

In tudi njegov glasbeni vpliv ima še vedno moč: teatralni odrski nastopi Lady Gaga so zelo Bowie, nova indie skupina Night Engine pa je očitno velikokrat slišala skladbo Let's Dance. Nagrado za največjega oboževalca Davida Bowieja pa si zasluži Paul Weller – lani je namreč enega od svojih dvojčkov poimenoval Bowie. Ni še konec: na prodajne police je prišel Bowiejev The Next Day, njegov prvi album v tem tisočletju ... Vstopnice za David Bowie Is bodo to pomlad torej vroča roba.

Razstavo si lahko ogledate v muzeju V & A od 23. marca do 28. julija letos.

Prevedla: Petra Windschnurer

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc