TO pomlad se odpravite na FILMSKI dopust! In to sama!

10. 2. 2018
TO pomlad se odpravite na FILMSKI dopust! In to sama! (foto: profimedia)
profimedia

Potiho vsi uživamo ob filmih v slogu; ženska srednjih let se za nekaj časa preseli v tujino, kjer živi v idilični hišici in se uči skrivnosti priprave čisto prave čokolade v butični čokoladnici v Parizu. Ali je bila to morda knjiga?

Nekaj podobnega lahko sicer izkusite tudi vi. Še posebej, če ste od nekdaj sanjali o iskanju kulinaričnega znanja pri priznanih kuharskih mojstrih sveta. 

Po svetu je namreč veliko kuharskih šol, v katerih se lahko naučite različnih veščin. Nekatere so blizu nas, do drugih pa se morate podati na dolgo pot.

ANNA TASCA LANZA (ITALIJA)

Kuharska šola Anna Tasca Lanza zadnjih 30 let privlači strokovnjake z vsega sveta, kar potrjuje, da je ustanova v kraju Vallelunga Pratameno na Siciliji na visoki ravni.

 

A post shared by Anna Tasca Lanza (@annatascalanza) on

Projekt, ki ga je Anna začela v družniski vili iz 19. stoletja, je postalo resnično učenje na kmetiji, kjer se vsak učenec nauči veliko o vrtu in izvoru sestavin ter kako jih pripraviti. 

Po Annini smrti leta 2006 je šolo prevzela njena hči Fabrizia. Imajo več tečajev - od enodnevnega šolanja do petdnevne delavnice, lekcije iz vrtnarstva in izdelave sira do proizvodnje vina in praženja kave. Na voljo je tudi desettedenski program.

 

A post shared by Anna Tasca Lanza (@annatascalanza) on

BABYLONSTOREN (JUŽNA AFRIKA)

Lastnika Koos Bekker in Karen Roos sta večji del desetletja z veliko ljubezni obnavljala 300-letno kmetijo ob vznožju gorovja Simonsberg v Južni Afriki. Vsaka od 13 sob v nekdanjih kolibah delavcev na kmetiji je pobarvana belo, ima odprt tloris in je opremljena s sodobnim pohištvom.

 

A post shared by Babylonstoren (@babylonstoren) on

Vrt okoli restavracije Babel nakazuje, da so na meniju okusne sveže jedi - v poletnih mesecih rumen paradižnik, marelice in kosmulje, pozimi pa jagnječje stegno v omaki iz rdečega vina. Gostje lahko sodelujejo pri žetvi, obrezovanju in nabiranju ter poskušajo vina iz vinorodnih območji v Južni Afriki.

 

A post shared by Babylonstoren (@babylonstoren) on

BELMOND LE MANOIR AUX QUAT'SAISONS (ANGLIJA)

Na lepem posestvu v Oxfordshiru deluje restavracija Raymonda Blanca z dvema Michelinovima zvezdicama in kuharsko šolo. V njej se lahko naučite pripravljati makarone in pistacijev sufle ali meni za spomladansko večerjo. Imajo tudi veliko tečajev za otroke.

"Zjutraj se rad sprehajam po sadovnjakih, kjer pogosto dobim navdih za dnevni meni," pravi Raymond Blanc. 

Na posestvu je le 33 všečno opremljenih sob za goste. V Belmondu dobite občutek za mirno angleško podeželje, kjer je dobro poskrbljeno tudi za zabavo otrok. 

BALLYMALOE HOUSE (IRSKA)

Hiša stoji na 162 hektarjev velikem posestvu v pokrajini Cork na Irskem. Ljudje prihajajo sem zaradi restavracije, ki sta jo zakonca Myrtle in Ivan Allen odprla leta 1964. 

V njej strežejo meni iz sestavin, ki jih pridelajo na vrtovih in v restlinjakih Ballymaloeja. Ne zamudite irskega zajtrka s toplimi kozicami iz pečice in tradicionalnimi dobrotami, kot so črni puding in posebno pripravljene ribe. 

V kuharski šoli se lahko prijavite na popoldansko pripravljanje kanapejev in drobnih prigrizkov ali na večdnevni tečaj peke kruha, priprave sodobnih različic gostilniške hrane ali azijskih jedi.

BLACKBERRY FARM (TENNESSEE, ZDA)

Kmetija na več kot 1.600 hektarjih zemljišča je v enakih delih razkošen hotel, svetovna kuhinja in delovna kmetija ob vznožju Velikih domnih gora. Ponuja nebesa lačnim, ki si lahko odpočijejo, se sprostijo, poslušajo dobro glasbo in seveda uživajo v neverjetni južnaški kuhinji. 

 

A post shared by Blackberry Farm (@blackberryfarm) on

Preverite njihov koledar, preden si rezervirate mesto za katerega od dogodkov, kot so iskanje tartufov, fotografske delavnice, wellness vikendi in gostovanja slovitih kuharjev, kot sta Joanne Weir in Daniel Boulud. Na kmetiji vsako leto napovedujejo novo pustolovščino, poleg hrane pa zagotavljajo tudi izvrstna vina.

 

A post shared by Blackberry Farm (@blackberryfarm) on

CASTIGLION DEL BOSCO (ITALIJA)

Čeprav nekdanji dvorec iz 12. stoletja južno od Siene in sredi vinogradov Brunello di Montalcino ponuja čudovit razgled na toskansko podeželje in izvrstne toplice, najbolj privablja obiskovalce s hrano. 

Lastnica hotela Aurora Baccheschi Berti je svetovno znana kuharica, ki se je specializirala za pripravo severnoitalijanskih jedi. 

Poleg vsakdanjega zajtrka pripravlja tudi kuharske tečaje (na primer priprava svežih testenin), na katerih uporabljajo ekološke sestavine, pridelane na posestvu.

Na njem sta tudi delovni vinogradi in nasad oljk, v katerem lahko spremljate stiskanje olivnega olja.

Za revijo Jana pripravila Jasna Milinkovič

Preberite še: Zadnji intervju Sarah Jessice Parker bo podrl svet vseh oboževalk Seksa v mestu!

Priporočamo tudi: IKEA je predstavila rešitev za pare, ki si kradejo odejo!