Urška in povodni mož

26. 10. 2008

Vabljeni na otvoritev razstave Urška in povodni mož, ki bo 28. oktobra ob 20 uri v Tobačni tovarni, Objekt 6 na Tobačni ulici 5 v Ljubljani.

Razstava obsega tekstilna in likovna dela oblikovalke Arijane Gadžijev, ki vizualizacijo zgodbe o Urški in povodnem možu predstavlja skozi kolekcije oblačil, modnih dodatkov in lutk. Možnost ogleda bo od 28. do 31. oktobra, od 15h do 19h.

www.arijanagadzijev.com

Vizualizacija zgodbe o Urški in povodnem možu je plod magistrskega dela, kjer sem raziskovala, interpretirala in nadaljevala balado zapletenih čustev ter jo izrazila v različnih tekstilnih izdelkih. Kolekcijo oblačil, modne dodatke, majice z ilustrativnimi podobami in lutke družita podobi obeh junakov, ki se prepletata in dopolnjujeta v izrazu drugačne ljubezni.

Zgodbo Urške in povodnega moža vizualno oživljata značaja obeh junakov in z neposredno univerzalno govorico pripovedujeta o svojem alternativnem razmerju, ki je v očeh mnogih obsojanja vredno, če ne že patološko. Urška, kot nepoboljšljiva zapeljivka, z videzom Lolite in pravo mero egocentričnosti manipulira z moškimi, dokler ne sreča povodnega moža, skrivnostnega lepotca, tujca, ki v resnici nosi obličje zelene pošasti mrliškega videza. Kot antijunaka sta možni prispodobi tako vsega dobrega kot slabega, ki se enako izraža v obeh karakterjih in zato ne polarizira posameznega junaka kot absolutno dobrega in drugega kot absolutno slabega.

Oba lika oblikujejo kontrastne dvojice, kot so ljubkost in nasilje, nedolžnost in grobost, naivno sočustvovanje in kruta hendikepiranost, torej pojmi, ki v smislu Character Designa (oblikovanja karakterjev) izražajo močno komunikacijsko neposrednost, ogledalo nas samih, ki v svetu predstavljamo tako dobro kot slabo. Urška in povodni mož s svobodnim izražanjem svoje nenavadne ljubezni izstopata iz meščanske družbe, polne številnih predsodkov in zanikanj.

Taki in podobni »outsiderji«, kot lahko razumemo njuni vlogi, pa so za oblikovne in umetniške interpretacije vedno zanimivi, saj njihove (slabe? ) lastnosti klofutajo obraz družbe, moralne večine »normalnih« ljudi.

Arijana Gadžijev,

mentorica: Almira Sadar

Dogodek je organiziran v okviru Meseca oblikovanja, v sklopu Dizajna v mestu, omogočili pa so ga: T5 Project Space, Zavod Big, Slovenske železnice, NTF ter sponzorja Big Bang d.o.o. in ŠOU v Ljubljani.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc