Ustvarjalka meseca: Posy Simmonds

23. 7. 2010

Britanska striparka in ilustratorka Posy Simmonds (1945) je znana po svojih romanih v stripih in številnih kratkih satiričnih stripih, v katerih pogosto obdeluje britanski srednji sloj. Kot ilustratorka je med drugim delala za časopisa The Sun in The Guardian ter revijo Cosmopolitan; od leta 1987 pa ustvarja tudi za otroke, njeni najbolj uspešni slikanici sta Lulu and the flying Babies in Fred, po katerem je nastal kratki animirani film, leta 1998 nominiran za oskarja.

Njeno najbolj znano delo je strip Gemma Bovery, navdihnjen s Flaubertovo Gospo Bovary, ki je bil leta 1999 objavljen v The Guardianu, nato pa je izšel še v knjižni obliki.

Gre za pripoved o Gemminem življenju skozi oči intelektualca Raymonda, ki vodi družinsko pekarno na francoskem podeželju. Odkar se je v soseščino s svojim partnerjem priselila Angležinja Gemma (podobnost z literarno junakinjo ni le v imenu, temveč tudi značaju) in pritegnila njegovo pozornost, je ne izpusti izpred oči, vse do žalostnega dogodka.

Pred kratkim je ta roman v stripu v izvrstnem prevodu Maje Novak izšel kot posebna izdaja revije Stripburger. Gre za prvi in, upamo, ne zadnji prevod Simmondsove v slovenščino, saj je leta 2005 ustvarila še eno odlično delo, strip Tamara Drewe, po katerem je v režiji Stephena Frearsa nastal istoimenski film, ki bo na filmska platna prišel jeseni.

Andreja Kočar

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc