Video: Nova podoba skrivnostnega Gatsbyja

23. 5. 2012

Če spadate v generacijo, ki je Velikega Gatsbyja prebirala med pripravami na maturo iz angleščine, vam gotovo ni treba posebej predstavljati zgodbe istoimenskega filma, ki ga je zdaj na platno prenesel Baz Luhrmann.

V novi filmski različici knjižne klasike F. Scotta Fitzgeralda iz leta 1925 (ki velja za enega največjih ameriških romanov vseh časov) osrednji vlogi igrata Leonardo DiCaprio in Carey Mulligan, v vlogi pripovedovalca Nicka Carrawayja pa bomo videli Tobeyja Maguireja.

Gre za zgodbo o skrivnostnem, premožnem in romantičnem Jayu Gatsbyju in objektu njegovega poželenja, lepi Daisy Buchanan. Tudi Carrawayja očarljivi bogataš kmalu prevzame, a nato spozna, da vse ni tako bleščeče kot na površini ...

Čeprav se film odvija v New Yorku v času "dobe džeza", se Luhrmann, kot po navadi, bolj ali manj požvižga na kulturne omejitve tega časa (tudi v njegovi romantični drami Romeo in Julija smo med drugim poslušali The Cardigans, Garbage in Radiohead), zato bo v filmu mogoče slišati tudi glasbo Kanyeja Westa, Jay-Z-ja, pa Jacka Whitea in še katerega ta hip vročega imena.

Skratka, modni preporod 20. let je še kako aktualen tudi po zaslugi filma, ki v kinematografe prihaja konec leta. Sta se Leo in Carey z vlogama bolje spopadla kot leta 1974 Robert Redford in Mia Farrow, ki sta navdušila bolj z videzom kot z igro?

Enega prvih napovednikov za novega Velikega Gatsbyja, ki obeta vizualni spektakel (od Luhrmanna česa bolj skromnega niti pričakovali nismo ...) si oglejte spodaj.

Foto: Warner Bros.