20 top nasvetov za ženske, ki potujejo same

Tudi če se vam bo kakšen od nasvetov zdel pretiran, si ga skušajte zapomniti. Morda vam nekega dne pride še zelo prav.

20 top nasvetov za ženske, ki potujejo same

1. Ne sprejemajte oziroma zelo premišljeno sprejmite pijačo od tujcev. Vsipavanje različnih praškov in drog v pijačo je postala resna težava po vsem svetu, motivi pa so različni – od spolnih napadov do ropov ali pa kar obojega skupaj.

2.
Ne nosite dragih oblek in nakita. Zakaj vzbujati pozornost, če pa to res ni prioriteta potovanja in raziskovanja. V določenih državah bi bilo pametno celo, da si nataknete prstan, čeprav niste poročene in se tako izgonete marsikateremu pihanju na dušo, ki je včasih lahko že naporno.

3.
Bodite pazljive pri širjenju informacij o svojem celem imenu, hotelskih sobah in podobno. Če je treba se rajši zlažite. Preden karkoli rečete si zamislite zakaj bi to nekoga v bistvu zanimalo? Ali vas morda zanima kako se nekdo s katerim ste se naključno spoznali piše in v katerem hotelu, huje sobi spi? Verjetno ne ...

4.
Eno oko imejte vedno na prtljagi, tudi ko počnete druge stvari, na primer se prijavljate v hotel, najemate avto ali če vas neznanec nekaj sprašuje. To so 'ranljivi' trenutki, ko nismo dovolj pozorni, saj klepetamo z osebjem, nepridipravi pa prežijo prav na takšne popotnike.

5.
Vedno dajajte vtis, da ste mirni, samozavestni in da imate vse pod nadzorom (tudi če se niti približno tako ne počutite).

6.
Mobilni telefon je smiselno imeti v bližini. 

7.
Potovanje si organizirajte tako, da boste na poti podnevi, ponoči se izognite vožnjam z avtomobilom.

8.
Raje pokličite preverjen taksi in ne ustavljajte kar kogarkoli na cesti.

9.
Preden se odpravite na izlet, razmislite, kje boste najbolj varno nosili denar in kartice. In kako bi jih imeli čim bolj pri roki, da vas ne bi vsi gledali, ko boste iskali denarnico.

10.
Naredite fotokopije potnega lista in ostalih dokumentov, ter jih imejte ločene nekje v prtljagi. Imejte pri roki ali kar v mobilnem telefonu nujne telefonske številke bank, konzulatov in ambasad.

11
. Zelo priporočljivo je tudi, da si potni list (in morebitne vize) skenirate ter naložite nekam na splet (recimo v predal e-pošte). Tako si lahko kadarkoli in kjerkoli kopijo dokumentov natistnete, če bi po nesreči ostali brez njih.

12.
Sorodnikom in prijateljem pred potovanjem posredujete vse podrobnosti svojega potovanja, tudi številke hotelov če jih že imate. Smiselno se je z vsaj enim od najbližjih dogovoriti, da se boste javili približno na par dni. Če se ne boste, bodo hitro postali bolj pozorni.

13.
Pozanimajte se, kakšne so navade v državi, v katero potujete: kako se ljudje oblačijo, kako se vedejo, kdaj so prazniki in česa se je pametno izogibati (kraji, izrazi) ...

14.
Na prtljagi imejte čim manj osebnih podatkov, seveda po tem, ko jo po pristanku letala že varno dobite v svoje roke.

15.
Ne imejte veliko težke prtljage. Težki kovčki ali nahrbtniki vam bodo na poti le v breme in napoto.

16.
Vedno imejte pri roki pašmino ali šal, da se lahko ogrnete na mestih, kjer je to zaželeno.

17.
S seboj imejte vlažilne robčke in razkužilo.

18.
Če morate redno jemati zdravila, ki jih dobite le na recept, prosite osebnega zdravnika, da vam zdravilo napiše tudi z mednarodnim imenom. Tudi takšne stvari si je pametno skenirati in arhivirati na spletu.

19.
Preden odpotujete, si rezervirajte hotel ali hostel, na spletnih straneh dobro preberite pohvale, kritike in priporočila.

20.
Ne pozabite na dobro in kompletno zavarovanje!

In še najpomembnejše: neizmerno uživajte! :)

 

(Lisa, fotografjia Shutterstock)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri