Elle Slovenija

90 let Gorenjke, slastne slovenske čokoladne razvade

Gorenjka, edina slovenska čokolada, je dopolnila častitljivih 90 let. Ob tej priložnosti so v Žitu izdelali "gorenjko velikanko", težko kar 90 kilogramov.

stara-vitrina-v-gorenjki

Zgodba čokolade Gorenjka se je začela leta 1922, ko je v Lescah vrata odprla prva tovarna čokolade pri nas. Letna proizvodnja je dosegala 52 ton čokoladnih izdelkov, kar je bilo za tiste čase izjemno veliko. Za primerjavo: danes toliko, kot so v tistem času proizvedli v enem letu, proizvedejo v desetih dneh. Izdelki so bili sprva omejeni na mlečno čokolado in ročno izdelane izdelke.

Gorenjka, ki je to ime dobila leta 1958, je skozi zgodovino že večkrat zamenjala svojo preobleko. Letos, ob 90. obletnici, so pri Gorenjki ponovno pripravili tudi "retro" izdajo svojih embalaž, na katerih osrednjo vlogo igra punčka v narodni noši avtorja Mikija Mustra. Punčka se sicer pojavlja tudi na ostalih njihovih izdelkih in bo ob popolni prenovi embalaž jeseni spet prisotna na večini Gorenjkinih izdelkov.

Dejavnosti s številnimi presenečenji se bodo nadaljevale še vse do konca leta, med njimi bo tudi potujoča razstava o zgodovini Gorenjke.

Ali ste vedeli?

• Če bi letno količino (Gorenjkine) čokolade v obliki 100-gramskih tablic zložili eno za drugo, bi kača dosegla dolžino 3.330 kilometrov, kar je polovica Kitajskega zidu. Dodatnih 1.000 kilometrov bi dodale letno proizvedene mini roladice in rezine.

• Slovenci letno pojemo 5.500 ton čokoladnih tablic – brez drugih čokoladnih izdelkov. Povprečna poraba čokoladnih izdelkov na prebivalca letno znaša 2,75 kilograma, kar nas v svetovnem merilu uvršča med srednje velike porabnike.

• Največji porabniki čokolade v Evropi so Švicarji – pojejo skoraj 10 kg letno na prebivalca, Avstrijci in Irci približno 9 kg, Nemci in Norvežani pa nekaj manj kot 8 kg letno na prebivalca.

• Slovenci imamo najraje čokolade s celimi lešniki, radi imamo tudi riževe, mlečne in zadnja leta tudi čokolade z več kakava. Poleg klasike najbolj prodajanih lešnikovih čokolad so potrošniki dobro sprejeli temne čokolade Mistica, ki vsebujejo najrazličnejše harmonične kombinacije kakava in sadja.

• Danielu Petru, pionirju čokoladne industrije, je uspelo izdelati mlečno čokolado z uporabo kondenziranega mleka, in to po osmih letih neuspešnih poskusov.

• Čeprav se čokolado pogosto ozmerja s sovražnico diet, je nova raziskava pokazala, da so ljudje, ki nekajkrat na teden uživajo čokolado, vitkejši od tistih, ki si jo redkeje privoščijo. Več preberite tukaj.

Kako je nastajala "gorenjka velikanka", si oglejte v spodnjem videu:

Značke: gorenjka, video

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri