Cate Blanchett: "Intenzivnost se začne z občutki ..."

Igralka in ambasadorka Armanijeve dišave Sí Intense v življenju ne skopari s čustvi in strastjo.

Cate Blanchett: "Intenzivnost se začne z občutki ..." - Foto: promo armani

Sí, Eau de Parfum, Intense, Giorgio Armani, je nova edicija dišavne sage Sí. Kaj vas je pritegnilo?

Objekt sam po sebi, steklenička, je po­osebljena čistost. S svojo organsko obliko, ki spominja na kamen, se poklanja naravi, hkrati pa je videti tako moderna kot elegantna, močna in pozitivna. Dišava je topla, čutna, polna presenečenj in sveža. V meni prebuja občutke skrivnosti, luksuza in kompleksnosti biti ženska.

Nam lahko poveste, kaj pomeni za vas Armanijeva eleganca?

Armani je ves čas eleganten – na brezčasen in moderen način. Občutek za eleganco gospoda Armanija je neprecenljiv in nespremenjen, gre pa za klasične linije z nepričakovanim preobratom, za preplet moči in mehkobe, temačnosti in svetlobe. 

Je izbira med Sí in Sí Intense stvar priložnosti, humorja, časa ali sezone? Kako ju nosite?

Všeč mi je, kako se dišava v slojih razporedi po koži, zato bi verjetno Sí Intense nosila čez dan in ji pustila, da z menoj lebdi v večer, skrita na posebnih delih telesa ... Všeč mi je globina cipresnih not, ki so uravnotežene s svojo toplo, skoraj žametno ženstvenostjo. Sí Intense je nadvse dobrodošla dišava glede na mojo prvotno privlačnost do vonja Sí.

Se lahko poistovetite z žensko Sí? Kako?

Če ženska Sí hrepeni po svobodi, občuduje pogum in moč, je njena ranljivost sestavljena iz vsega, kar je čutno, se rada smeji, potem ... da, z njo se lahko povsem poistovetim.

Kateri dogodek v življenju ste doživeli zelo intenzivno?

Izguba bližnjega je zelo intenzivna. Letos smo doživeli kar nekaj takšnih izgub.

Kaj intenzivnost pomeni za vas? Je to strast? Stvar vznemirjenja?

Intenzivnost je zame v srcu življenja – rada sem poleg ognja, znotraj stvari, rada stremim naprej. Tako kot potrebujem trenutke, ko se umirim, še vedno rada občutim tudi ta strasten utrip srca, moram vedeti, da je še tam.

Je intenzivnost čustvo ali akcija?

Mislim, da se intenzivnost začne z občutki, ki jih pogosto ne moremo opredeliti, in nato izbruhne v akcijo – intenzivnost je po definiciji polna energije, zato mora najti svojo izraznost.

Trenutek, ko ste prejemali oskarja ... kakšni občutki so vas preplavljali? Vaše prve misli?

Ko sem prejemala nagrado, mislim, da nisem premišljevala o ničemer. Bili so samo občutki. Nagrada je res velika, in ko vsi vstanejo in ploskajo, občutiš neizmerno veselje, radost.

Ste predana ženska? Lahko z nami delite primer svoje predanosti?

Ne navežem se z lahkoto na stvari, ker vem, da so del posla in da jih čas najpogosteje vzame. In hkrati jih ne morem početi na pol. A ko se navežem in zavežem, storim to s srcem.

Nam lahko poveste kaj o spominih oziroma čustvih, vezanih na vonj?

Imam močno asociacijo, vezano na vonjave v kuhinji moje mame ali babice. Peka kruha pomeni enega od mojih najljubših vonjav; je polna obljub, pričakovanja. Moja mama je po navadi pekla, in to sem občutila ne le kot udobje, temveč je bilo pečenje in kuhanje, priprava obrokov, čas za sproščanje, klepetanje – to so bili vedno srečni dnevi.

Ali pri svojem poklicu oziroma v zasebnem življenju z lahkoto rečete si (da)?

Nikoli ne rečem da naključno. Včasih ga sicer izrečem povsem impulzivno, upam, da z dobro presojo, upam, da imam dovolj dobro intuicijo. In vendar, ko moj da vpliva na življenje oseb, ki me obkrožajo, mislim na njihovo dobro počutje in potrebe. K sreči v moji družini obožujemo pustolovščine, zato večkrat rečemo da kot ne.

Katera igralska vloga oziroma trenutek v vašem življenju je zahteval največ truda?

Mislim, da je vsaka vloga, ki sem jo igrala, zahtevala določen trud, prizadevanje, da začnem od začetka. Po vsaki odigrani vlogi si rečem: to je to, končala sem, nič več igranja. A vedno znova me k igranju pritegnejo ideja produkcije, ljudje, besedilo, slike, pogovori ...

Intenzivna beseda, ki vam je všeč?

Toliko jih je! Recimo ... zaljubljenost? Vitalnost? Dinamičnost?

Kaj vas dela intenzivno srečno?

Moj mož pravi, da me on dela intenzivno srečno – mislim, da ima prav. Skupaj se smejiva kot nora.

Če bi imeli priložnost odpotovati nazaj v zgodovino, katera ženska bi bili najraje in zakaj?

Vsekakor bi želela srečati Rachel Carson, ameriško morsko biologinjo, katere raziskave in besedila v petdesetih prejšnjega stoletja, še zlasti publikacija The Silent Spring (1962), so sprožili zavedanje in skrb vseh okoljevarstvenikov, ki so začeli glasno in javno objavljati svoje raziskave o tem, kako industrija vpliva na okolje in klimatske spremembe.

Se vas je katera ženska usoda še posebej dotaknila?

Louise Bourgeois je po mojem mnenju živela prav posebno usodo – ena od največjih svetovnih kipark je svojo bolečino in bolečino svoje matere črpala kot gorivo za svoja dela.

Kakšna je predana ženska današnjega časa?

Predana ženska današnjega časa je ženska, ki se ne opravičuje za to, kar je, ali tisto, kar je dosegla. Biti uspešna poslovno ne pomeni, da ženska ni ženstvena.

Kakšno vlogo si želite po filmu Woodyja Allena Blue Jasmine, 2013?

Vloga, ki sem jo odigrala, je bila res izziv in izpopolnjujoča. Takšna ne pride vsak dan, vsekakor pa je ne bi iskala, da bi jo ponovila. Vedno me vleče k neznanemu, k nepredvidljivim ponudbam, zato nisem prepričana, kakšne vloge si želim naslednje. Vsekakor se mi ne mudi!

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri