Dragoceni motovilec

1. 4. 2014
Dragoceni motovilec (foto: profimedia)
profimedia

... je vsekakor več kot le solata.

Ta občutljiva solatnica vsebuje visokokakovostne hranilne snovi ter veliko vitaminov in mineralov; je bogat z vitaminom C in železom in tudi prijetnega okusa. Hranite ga v hladilniku, vendar ne več kot dva do tri dni. Njegove koreninice so pogosto obložene z drobnim peskom, zato jih pazljivo očistite pod tekočo vodo, nato pa temeljito sperite s še več vode. Po pranju ga osušite v sušilniku za solato.

Motovilec je kot nalašč za samostojno solato, a ne oklevajte, poskusite ga pomešati tudi z drugo zelenjavo: peso, gobami, korenjem, redkvicami, kumarami, koromačem, avokadom ... ali z agrumi, kot so grenivke.

Namesto z jedilnim oljem ga začinite z orehovim ali lešnikovim in izberite blagi kis, še bolje limonin sok.

Motovilec s parmezanom

Sestavine: 150 g motovilca, 60 g parmezana, ½ črne redkve, 6 rdečih redkvic, 2 žlički sončničnih semen, 4 žlice olivnega olja, 1 limona ali 1 žlička jabolčnega kisa, solni cvet in sveže mleti poper.

Priprava: Sperite in osušite motovilec. Operite črno redkev in redkvice, osušite jih in narežite na zelo tanke rezine. Solato, redkev in redkvice dajte v skledo in pokapajte z olivnim oljem in limoninim sokom. Rahlo posolite in poprajte ter nežno premešajte. Parmezan naribajte na ostružke in ga skupaj s sončničnimi semeni potresite po jedi.

Trik: Tako pripravljeni solati lahko dodate še popečen in fino narezan pršut ali slanino. Postrezite z rezino limite.

Kremni motovilec

Sestavine: 200 g motovilca, 1 majhen krompir, sol in poper.

Priprava: Krompir olupite in narežite na majhne kocke. Sperite in osušite motovilec. Kocke krompirja in motovilec (50 g ga pustite za pozneje) v loncu prelijte s 4 ml vode. Zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhano zmešajte s surovim motovilcem, ki bo dal jedi svež, travnat okus. Posolite in poprajte. Postrezite takoj, dodate pa lahko še popečene krušne kocke.

Trik: Za bolj prefinjeno žametno teksturo lahko dodate še nekaj kapljic olivnega olja in kanček kisle smetane.

Piščančje prsi z dušenim motovilcem

Sestavine: 400 g motovilca, 4 kosi piščančjih prsi, 1 žlička koromačevih semen, 4 žlice olivnega olja, ¼ limone, pekoča mleta paprika, solni cvet in sveže mlet poper.

Priprava: Posolite in poprajte piščančje prsi ter jih potresite s semeni koromača. Sperite in osušite motovilec. V ponvi segrejte 2 žlici olivnega olja in piščančje prsi na obeh straneh pecite toliko časa, da se lepo zapečejo. V večji ponvi segrejte preostalo olje, dodajte motovilec ter ga na visokem ognju dvakrat ali trikrat obrnite, nato dodajte solni cvet in papriko. Dušenje naj bi trajalo samo približno 30 sekund, toliko, da motovilec ovene. Piščančje prsi z dušenim motovilcem postrezite takoj. Z limoninim sokom začinite jed, tik preden jo postrežete.

Trik: Dušeni motovilec lahko spremljajo dušene ali uparjene kozice, ribe na žaru ali svinjina.

Pripravila: Katja Vidrajz