Kraljica limona

Kisla in dišeča, dovolite, da ta odlična kulinarična sestavina zavlada kuhinji.

Kraljica limona

Naj bo rumena ali zelena, sveže iztisnjena ali le njena naribana lupinica, limona je redna spremljevalka v naši kuhinji. Njeno sadno kislino uporabljamo tako za pripravo sladic kot tudi pri peki mesa ...

Sok

Limonin sok je edinstven in genialen, uporabimo ga lahko za veliko stvari. Nekaj kapljic lahko zamenja sol in kis, uporabljamo ga kot sredstvo za čiščenje, limonina kislina raztaplja vodni kamen ... Ne pozabimo, kako odličen je za glazure na tortah (3 žlice limoninega soka + 200 g sladkorja v prahu), prelit čez jagode pa poudari njihovo aromo ...

Lupina

V limonini lupini je skoncentrirana vsa aroma. Lupina ni kisla, zato je odličen dodatek pri peki sladic. Enkratno se poda tudi k svinjini, ribam na žaru in testeninam ter tudi rižotam.

Limonada

Kakšna je najboljša? Kose 1 bio limone (z lupino, pazljivo odstranite le semena) položite v vodo in dodajte malo sladkorja. S tolkačem delno zmehčajte limone. Čez čas vodo precedite skozi sito ali gazo. Odlična pijača!

Osvežitev

Pripravite solato iz piščančjega fileja, ki je ostal od kosila. Piščanca na tanko narežite, popecite rdečo papriko, dodajte nekaj tanko narezanih limoninih rezin ter prelijte z limoninim sokom. Pred vami je okusna lahka večerja.

Vložene limone

Uporabljajo jih v maroški kuhinji. Odlično teknejo kot priloga k dobrotam z žara. Potrebujete 3 do 4 bio limone, sol in solno raztopino. Limone narežite na 4 kose, v vsak kos vtrite 1 žličko soli. Položite jih v čist kozarec za vlaganje. Solno raztopino pripravite tako, da 1 žlico soli raztopite v ½ litra vroče vode in pustite, da se ohladi. Vodo prelijte čez limone, pazite, da so vse prekrite. Hranite v hladilniku.

RECEPT MESECA

Široki rezanci z limono in kaprami:

500 g širokih rezancev

1 strok česna

malo belega vinskega kisa

50 g svežega naribanega parmezana

naribana lupina 1 limone

olivno olje

sol in poper

nekaj lepih sicilijanskih kaper

3 čajne žličke sesekljanega peteršilja

PRIPRAVA

V velikem loncu skuhajte testenine na zob. Medtem ko se kuhajo, v ponvi segrejte tri žlice olivnega olja in prepražite sesekljan česen. Dodajte malo kisa in odstavite z ognja.

Odcedite testenine, nato jih prestavite nazaj v posodo (pazite, da v njej ostane nekaj vode od kuhanja), dodajte 40 gramov parmezana in limonino lupinico, pokapajte z olivnim oljem, popoprajte in posolite.

Na srednjem ognju hitro zamešajte, tako da so vse testenine prevlečene z omako. V zadnjem trenutku dodajte kapre, potresite s peteršiljem in ostankom parmezana ter takoj postrezite.

 

Pripravila: Katja Vidrajz

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri