Na čarobnem vrtu

Vonj zelišč, prefinjen interier in omamni vrt sredi Ljubljane nas odpeljejo v svet vročih okusov in sanjskih doživetji.  (Shambala, Križevniška 12, Ljubljana)

Na čarobnem vrtu - Foto: mateja jordović potočnik

Račje prsi moulard s kislim mangom

  • Za 2 osebi

Sestavine: 1 kisli mango, 1/2 dl vode, 2 žlici sladkorja, 1 žlička vanilin sladkorja, 250 g račjih prsi, 150 g sladkega krompirja, 100 g brokolija, sol, poper, 1 žlica sesekljanih mandljev, šopek tajske bazilike, olivno olje

Priprava: Kisli mango olupimo, narežemo na kocke, dodamo vodo, sladkor in vanilin sladkor ter pokuhamo. Račje prsi popečemo na ponvi na zmernem ognju z obeh strani in damo v pečico, kjer se pečejo še približno 12 minut na 200 stopinjah Celzija.

Sok od pečenja odlijte v posodo, kjer imate pripravljen olupljen, na kocke narezan kuhan sladki krompir, brokoli, sol, poper, mandlje in baziliko. Vse to dajte v ponev, v kateri se je pekla račka, ki ste jo medtem premestili v pekač in v pečico, in popecite na majhnem ognju.

Pečene račje prsi narežite, solite, poprajte ter dodajte olivno olje in oblogo iz ponve.

Sveži vietnamski zavitki z gamberi

  • Za 2 osebi

Sestavine: 4 listi na trakove narezane zelene solate, 1 na trakove narezan korenček, 4 gamberi, 1/2 na trakove narezanega sladkega manga, 4 listi svežega koriandra, 4 listi sveže bazilike, 20 g v mlačni vodi namočenih rezancev Mung beans, 4 listi riževega papirja

Omaka: sok dveh limet, 1 strok sesekljanega česna, 1/2 fino sesekljanega rdečega čilija, 0,5 dl vode, 0,5 dl ribje omake, 1 žlica sladkorja, ščepec naribanega ingverja
Vse sestavine premešamo.

Priprava: Najprej narežemo vso zelenjavo, skuhamo gambere in namočimo riževe rezance. Pod toplo vodo zmočimo rižev papir. Položimo ga na vlažno desko. Na sredino vsakega papirja položimo vse pripravljene sveže sestavine in zvijemo v zavitek. Zavitek prerežemo na polovico in serviramo. Posebej serviramo omako za pomakanje zavitkov.

Kokosova juha s piščancem (Tom Ka Gai)

  • Za 2 osebi

Sestavine: 100 g na trakove narezanega piščančjega fileja, 1/2 l kokosovega mleka, 4 na četrtine narezani šampinjoni, 20 g na rezine narezanega galangala (modrega ingverja), 3 kosi na četrtine natrgane limonine trave, ribja omaka, 1 limeta, 4 listi kaffirske limete, 1 rdeč čili, 1 svež koriander

Priprava: V loncu pokuhamo piščanca s kokosovim mlekom, dodamo preostale sestavine razen limete, čilija in svežega koriandra. Pokuhamo, da se okusi premešajo, in prelijemo v servirno posodo. Dodamo limeto in okrasimo s svežim čilijem in koriandrom.

Rdeči kari s piščancem

  • Za 2 osebi

Sestavine za kari pasto: 6 rdečih čilijev, 6 suhih rdečih čilijev, 15 g česna, 20 g galangal, 20 g limonine trave, 5 zrn zelenega popra, 20 g koriandrove korenine, 3 žlice šalotke, 2 žlici kaffir limete, 1 žlica škampove paste, 1 žlička kuminovih zrn, 1 žlica koriandrovih zrn

Sestavine za kari: 2 veliki žlici rdeče kari paste, 200 g piščančjega fileja, 4 beli, rumeni, vijoličasti jajčevci, 6 do 8 minijajčevcev, 1 olupljen in narezan korenček, 2 lotosovi korenini, 1/2 narezanega sladkega krompirja, 1/2 l kokosovega mleka, 1 dolg fižol, 4 sveže okre, 2 vejici svežega zelenega popra, 4 listi kaffir limete, sveža bazilika, 2 ščepca sladkorja, 4 žlice ribje omake, 1 mlada čebula in 1 lotosov cvet za dekoracijo

Priprava: Najprej pripravimo kari pasto, tako da vse sestavine razen kumine in koriandra v zrnu zmešamo v močnem mešalniku. Kumino in koriander v zrnu popražimo v ponvi na zmernem ognju, nato ju dodamo k preostalim sestavinam. Na malo navadnega rastlinskega olja prepražimo kari pasto, piščančji file, jajčevce, korenček, lotosovi korenini, sladki krompir. Dodamo kokosovo mleko in preostale sestavine ter na zmernem ognju kuhamo od 3 do 5 minut.

Tempura z gamberi in zelenjavo

  • Za 2 osebi

Sestavine: po okusu zelenjava, ki ne vsebuje preveč vode, 4 večji očiščeni gamberi, 1 manjši v metlico narezan koriander, 4 šitake ali šampinjoni, 4 sveže okre, nekaj lepih manjših kosov brokolija, olje

Za testo: 200 g moke, 1 žlica koruznega škroba, 2 dl vode z ledom (lahko tudi gazirana voda), ščepec posušene in zdrobljene alge nori

Priprava: Ko zelenjavo zrežemo v lepo obliko in gambere očistimo, vse sestavine pomokamo, da se osušijo. V moko s škrobom vlijemo vodo ter premešamo s prsti. Na koncu dodamo alge nori in še enkrat premešamo. Zelenjavo pomočimo v testo in jo ocvremo v olju na 200 stopinj Celzija.

Dunja Mantel,
fotografije Mateja Jordović Potočnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri