Recept: Čisto prava dunajska "saherca"

5. 3. 2013
Recept: Čisto prava dunajska "saherca" (foto: Shutterstock, Gregor Titze in promocijsko gradivo)
Shutterstock, Gregor Titze in promocijsko gradivo

Darbo marmelade odlikuje izjemno visok delež sadja (70 odstotkov), ne vsebujejo konzervansov, njihov ekstra marelični džem pa uporabljajo za pravo dunajsko saher torto. Z vami delimo recept.

Potrebujete: tortni model (premera 22 centimetrov), rešetko za hlajenje tort, lopatico, čopič za peko, papir za peko.

Sestavine za biskvit: 140 gramov masla, 110 gramov sladkorja v prahu, sredica 1/2 vaniljevega stroka, 6 jajc, 130 gramov temne čokolade (stopljene), 110 gramov kristalnega sladkorja, 140 gramov gladke moke, 450 gramov mareličnega ekstra džema Darbo, dobro pretlačenega.

Sestavine za glazuro: 200 gramov kristalnega sladkorja, 125 mililitrov vode, 150 gramov nalomljene temne čokolade.

Priprava: Sladkor v prahu, sredico polovice vaniljevega stroka in rumenjake zmešamo, da dobimo penasto in mehko masleno zmes. Dodamo raztopljeno čokolado in ponovno premešamo.

Beljake skupaj s kristalnim sladkorjem stepemo v trd sneg in s pomočjo lopatice previdno vmešamo v masleno zmes. Na koncu v zmes polagoma in narahlo dodamo še presejano moko.

Model za torto obložimo s papirjem za peko in ga enakomerno napolnimo z zmesjo za biskvit, ki jo na vrhu zgladimo. Pečemo približno 50 minut pri 175 stopinjah.

Ko je testo pečeno, pustimo, da se dobro ohladi, nato ga vzamemo iz modela ter prerežemo v eno ali dve plasti. Plasti premažemo z dobro pretlačenim mareličnim ekstra džemom Darbo in ju prekrijemo drugo z drugo.

Preostanek džema na kratko prevremo in s čopičem na tanko premažemo po vrhu in ob straneh torte. Torto postavimo na rešetko za hlajenje in jo za kratek čas postavimo na hladno.

Priprava glazure: Sladkor in vodo kuhamo 5 do 6 minut. Vmešamo nalomljeno čokolado, da dobimo gladko in svetlečo glazuro. Z občasnim mešanjem glazuro ohladimo in jo z eno potezo prelijemo po torti. Z lopatico jo gladko premažemo po vrhu in ob straneh torte. Torto postavimo na hladno za toliko časa, da se glazura popolnoma strdi.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc