Slastno: jušna ustvarjalnost

5. 2. 2008

Domišljija v kuhinji se začne z juho: okus, obogaten s pikantno eksotično noto, juha kot priloga k mesu za poln obrok ali pa na osnovi sadja. Okusne in edinstvene, popolne za nevsakdanji jedilnik.

za 4 osebe

Juha iz hrušk in roqueforta

Sestavine

  • 1 por
  • 1 stebelna zelena
  • 2 žlici deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica hruškovega ali jabolčnega kisa
  • 1 velika hruška
  • 1 l lahke zelenjavne juhe
  • 60 g roqueforta
  • 1 pest svežih listov rukole
  • grisini z deviškim oljem, sveže zmleti beli poper

za 4 osebe

Juha iz sladkega krompirja

Sestavine

  • 3 žlice deviškega oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlička semen koriandra
  • sol
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica koruznega sirupa oz. slada
  • 500 g sladkega krompirja
  • 200 g paradižnikove kaše iz pločevinke
  • zmleti čili
  • 1 liter zelenjavne juhe ali vode
  • 150 g mlete puste govedine
  • 150 g mlete puste teletine
  • sveže mleti poper
  • 1 strok česna
  • 1 pest svežega koriandra

za 4 osebe

Grahova juha z ingverjem

Sestavine

  • 1 srednje velika čebula
  • 1 steblo zelene
  • 15 g ingverja
  • 3 žlice deviškega oljčnega olja
  • 450 g zamrznjenega graha
  • 1 l zelenjavne juhe
  • sol
  • mleti poper
  • dve piadini*
  • 1 porov list
*nekvašena pogača, podobna palačinki brez dodanih jajc

za 4 osebe

Juha iz rdečega fižola

Sestavine

  • 1 rdeča čebula
  • 1 zelena paprika
  • 3 žlice deviškega oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • pol žličke semen kumine
  • nasekljan svež zeleni čili
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlica pretlačenega paradižnika
  • sol
  • 450 g kuhanega rdečega fižola
  • 1, 2 litra zelenjavne juhe
  • 12 rezin kruha z žitaricami
  • 40 g kremnega sira, 40 g ementalca
  • mleta sladka ali pekoča npaprika

Prevedla Živa M. Brecelj

Fotografije Adriano Brusafferi

ELLE Februar 2008