Slastno: modna menažka

Če ste naveličani vonja menz, visokih cen v restavracijah in neprijaznih natakarjev, so to dobri razlogi, da prinesete malico od doma in si v pisarni pripravite pravi piknik. Staromodno? Ne, zadnji trend.

Slastno: modna menažka - Foto: Fotografije Grégoire Kalt

V času, namenjenem za malico, pa naj bo to pol ure ali razkošna ura, naj bi si nabrali moči za nadaljnje delo. Pogosto se zgodi, da zaradi narave dela ne moremo skočiti do bližnjega bistroja, ali pa smo samo siti enolične ponudbe, sendvičev s postano majonezo, naveličani dostavljene hitre hrane ali visokih cen malic v restavracijah. Rešitev? Menažke v roke! V pisarnah opažajo nov fenomen: sociologi pravijo, da vse več zaposlenih malica za pisalno mizo in da se predvsem ženske, ki gradijo kariero, odločajo za posodice s hrano. Zakaj? Razlogov je več, odvisni pa so od različnih dejavnikov, na primer od trajanja delovnika (»Če malicam v pisarni, grem lahko pol ure prej iz službe po otroka v jasli.«), diet, nadzora nad tem, kaj vnašamo v telo (»Hranim se z lahko, zdravo, presno, nepogrevano, nealergeno hrano . . «). Za svoj pisarniški debi si priskrbite ljubko menažko in izbirajte med naslednjimi meniji: italijanskim, eksotičnim, razstrupljevalnim in domačim.

ITALIJANSKA MENAŽKA

Bivolja mocarela rukola, češnjevi paradižniki, grisini

Sestavine

  • 1 hlebček mocarele
  • 100 g rukole
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 1 zavitek grisinov
  • 0, 3 dl deviškega oljčnega olja
V pisarni mocarelo narežite na manjše kolute, dodajte rukolo, češnjeve paradižnike, začinite z oljem, s soljo in poprom. Zraven postrezite z grisini.

Solata iz testenin

Sestavine

  • 150 g svedrastih testenin
  • 150 g tunovih filetov iz konzerve
  • 4 žlice razsoljenih oliv
  • 1 žlička origana
  • 60 g posušenih paradižnikov v olju
  • 0, 3 dl deviškega oljčnega olja
Testenine skuhajte al dente (storite to pred odhodom v službo, in ne večer prej), začinite z oljčnim oljem, origanom, dodajte olive (če so zelo velike, jih narežite na manjše kose), posušene paradižnike in tunove filete.

Smetanova strjenka s pistacijami, malinami in sadnim prelivom

Sestavine

  • 1 sladka smetana
  • 1 žlica vaniljevega pudinga v prahu
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja
  • 4 žličke drobno sesekljanih pistacij
  • 200 g malin (svežih ali odmrznjenih)
  • 1 sladkor v prahu
Priprava sladice: Med mešanjem zavrite smetano in žlico pudinga, dodajte vaniljev sladkor in dve žlici pistacij. Strjenko shranite v hladilniku. Pred odhodom na delo jo posujte s preostankom pistacij.

Priprava preliva: Pest malin prihranite za dekoracijo. S paličnim mešalnikom zmešajte preostanek malin in sladkor v prahu.

AZIJSKA MENAŽKA

Tajski riž, rdeča leča z začimbami in tofujem

Sestavine

  • 200 g tofuja
  • 150 g tajskega rjavega riža
  • 150 g rdeče leče
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 cm ingverjeve korenine, narezane na koščke
  • 1 žlička zdrobljenega koriandra
  • 1 strok česna
  • sol
Večer prej skuhajte riž v slani vodi, ki ste ji dodali žlico oljčnega olja. Sesekljajte in na oljčnem olju popražite čebulo skupaj s strokom česna in začimbami. Dodajte lečo in prilijte trikratno količino vode, solite in pustite, da v odkriti posodi počasi vre od 15 do 20 minut. Riž postrezite skupaj z lečo, na kocke narezanim tofujem in zelenjavo.

Hrustljava zelenjava, listi radiča, sojina omaka, sezam, ingver

Sestavine

  • 1 ali 2 majhni glavici radiča
  • 1 ali 2 korenja
  • 100 g mladega graha
  • 100 g sojinih kalčkov
  • Sestavine za pomako
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici limoninega soka
  • 3 cm ingverjeve korenine, narezane na koščke
Zmešajte vse sestavine za pomako. V vreli vodi nekaj minut kuhajte grah (pazite, da ostane hrustljav). Korenje narežite na palčke. V vsak list radiča namestite paličico korenja, strok graha in kalček soje. Da bo zelenjava ostala hrustljava, jo pred tem dobro osušite.

Mangov lasi

Sestavine

  • 150 g sojinega jogurta
  • 1 zrel mango
  • 1 žlička sladkorja ali medu
  • 6 kock ledu
Olupite in narežite mango. V mešalniku zmešajte jogurt s tremi četrtinami manga, sladkorjem in ledom. Prelijte v skodelice in dodajte preostanek manga.

MAMINA MENAŽKA

Jajca z beluši in ‘lahko’ majonezo, zvitki iz šunke in stročjega fižola, mladi krompir, zeliščno maslo

Sestavine

  • 4 biojajca n 1 šopek zelenih belušov n 1/2 glave zelene solate n 200 g stročjega fižola n 2 rezini kuhane šunke biološkega porekla
  • 200 g mladega krompirja
  • 200 g kremastega jogurta (na primer grški jogurt)
  • 2 žlici gorčice
  • sol in poper
V slani vodi posebej skuhajte krompir, beluše in stročji fižol. Trdo skuhajte jajca. Za lahko majonezo zmešajte jogurt in gorčico, solite, popoprajte in shranite v hermetično zaprti posodi. Stročji fižol ovijte s šunko in postrezite z mladim krompirjem in zeliščnim maslom. Beluše pa z jajci in listi zelene solate.

Kuhano sadje, hrustljavi misliji z borovnicami

Sestavine

  • 250 g sadne kaše iz jabolk in malin
  • 1 košarica borovnic
  • 100 g hrustljavih mislijev
Sadje kuhajte toliko časa, da postane mehko, in ga pretlačite v kašo. Mislije prelijte s kašo in potresite z borovnicami.

OČIŠČEVALNA MENAŽKA

Grahova juha s kalčki

Sestavine

  • 400 g oluščenega graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 2 mladi čebuli
  • 1 žlica deviškega oljčnega olja
  • 1 pest kalčkov (alfalfa ali redkvičnih)
  • sol
V ponvi popražite sesekljani čebuli in grah. Dolijte vodo, zavrite, solite in v odkriti posodi kuhajte na majhnem ognju, dokler se grah ne zmehča. Zelenjavo pretlačite, dodajte oljčno olje in potresite s kalčki. Postrezite z wasa kruhki.

Zelenjavne palčke in tarten z algami

Sestavine

  • 1 kumara
  • 4 veje zelene
  • 1 janež
  • 2 mali bučki
  • 1 kozarček tartena z algami
Zelenjavo narežite na palčke in pomakajte v tarten z morskimi algami*.

*Tarten z morskimi algami lahko kupite v spletni trgovini shop.zivacenter.org

Sadje z limeto

Sestavine

  • 2 kivija
  • 1 jabolko granny smith
  • 1 hruška
  • 1 limeta
Sadje očistite, narežite na rezine in pokapajte s sokom limete.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri