Najboljši bio užitki

13. 4. 2007

Zelenjava naravnost z vrta in sadje iz bližnjega sadovnjaka, sveža zelišča, grog iz medu, esencialna olja . . Takšna hrana je tempelj zdravja, saj ne razvaja samo naših brbončic, ampak tudi našo kožo in naše počutje.

V soji mariniran piščanec in zelena zelenjava

Sestavine za 4 osebe:

Piščanec:

  • 4 piščančji zrezki
  • 50 g drobno narezanega svežega ingverja
  • 0, 5 dl omake tamari (soja)
  • 0, 2 dl olivnega olja
  • 8 ščepcev kumine v prahu
  • 8 ščepcev pimenta
  • sok 1 limone
  • sol in poper iz mlinčka

Zelenjava:

  • 800 g brstičnega ohrovta
  • 800 g bučk
  • 500 g stročjega fižola
  • 2 čebuli
  • 50 g drobno narezanega svežega ingverja
  • 2 žlici olivnega olja
  • nasekljana zelišča (meta, koper, drobnjak)
  • sol in poper


Piščanca pomočite v marinado večer pred pripravo jedi: V posodo dajte ingver, tamari, olje, kumino, piment, sok limone, sol in poper, nato dodajte piščančje zrezke in vse skupaj dobro premešajte. Naslednji dan zrezke specite na žaru ali v pečici, med pečenjem pa jih polivajte z marinado in večkrat obrnite.

Pripravite zelenjavo:

Operite jo in osušite. Brstični ohrovt razdelite na majhne šopke. Stročji fižol pustite cel, bučke pa po dolžini razrežite na trakove. Sesekljajte čebuli. Brstični ohrovt in stročji fižol 5 minut kuhajte na pari. V voku segrejte olivno olje, dodajte čebulo (praži naj se od 4 do 5 minut), nato pa še polovico ingverja in bučke. Kuhajte še od 4 do 5 minut, medtem pa ves čas mešajte. Dodajte še zelenjavo, skuhano na pari, zelišča in preostanek ingverja. Posolite, popoprajte in še zadnjič premešajte. Tik preden postrežete, zrezke narežite na večje kose in jih ponudite skupaj z zelenjavo.

Zvitki z zelenjavo in s svežimi zelišči

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 riževi listi
  • 4 žlice koruznih zrn
  • 4 šampinjoni
  • 1 korenje
  • 1 bučka
  • 50 g sojinih kalčkov
  • 2 žlici drobno sesekljanih zelišč
  • 1 žlica omake tamari
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper


Operite zelenjavo. Korenje in bučko narežite na trakove. Šampinjone narežite na tanke rezine. V voku segrejte olivno olje in vanj stresite zelenjavo. Pražite jo od 4 do 5 minut – ostati mora hrustljava. Posolite in popoprajte. Vok odstavite z ognja ter dodajte omako tamari in zelišča. Dobro premešajte. Riževe liste enega za drugim zmehčajte v krožniku s hladno vodo. Razprostrite jih po delovnem pultu in po sredini obložite z nadevom iz zelenjave. Zvijte jih. Postrezite sveže, krožnik pa pokapajte s kančkom olivnega olja in omako tamari.

Napitki po meri!

Pijače z blagodejnimi učinki

  • Voda, nekaj kapljic esencialnih olj in žlica medu. Napitek je lahko hladen ali topel.
  • Peace z esencialnimi olji bazilike, majarona, mandarine, pomaranče in oranževca za sprostitev po stresu.
  • Lift z esencialnimi olji brinja, limone in krvomočnice za vitkost.

Koktajli za lepoto

  • Napitki iz sezonskega sadja in zelenjave.
  • Green fresh: v sokovnik damo zeleno jabolko, vejico mete, ščepec ingverja in sok zelene limone.
  • Bio-energy: sok iz agrumov (limone, pomaranče, grenivke), odišavljen z ingverjem.

Za hiter in obenem uravnotežen obrok:

Solata iz bulgurja z zelišči, stročjim fižolom in mocarelo ter magdalenica s sezamom in sadni sok. Kosilo, ki si ga lahko pripravite za v službo!

Priredila Živa Deu, fotografije: Yves Duronsoy