Slastno: najslajša zvezda

Ko pride jesen in se listi na drevesih skoraj čez noč obarvajo, nas pocrklj­a­jo slastne slaščice različnih oblik, barv in okusov. Tokrat so svoje skrivnosti delili z nami v slaščičarni Zvezda.

Slastno: najslajša zvezda - Foto: Fotografija Mateja Jordović Potočnik

Ob pogledu skozi lično vitrino, kjer so razstavljene najrazličnejše slastne torte, pite, rezine in še marsikaj, so se nam pošteno pocedile sline, zato smo hitro poiskali lastnico Uršo Šefman Sojer, ki pravi, da ji je bila slaščičarna Zvezda na Wolfovi ulici 14 preprosto usojena.

Spomnimo se Štajerskega hrama, ki je bil ob nekdaj zelo prometni Wolfovi ulici pogosto kar nadomestilo za pločnik, saj so se ljudje preprosto sprehodili skozi in varno prišli na drugo stran ulice. Leta 1999 se je ta prostor ponudil Urši, ki se mu ni mogla upreti. Prve slaščice so izdelovali še s pomočjo povsem navadnih kuhinjskih pripomočkov, pa so vsa ta leta ohranile enak slasten okus. Urša si mojstrsko izmišlja recepte in jih preizkuša, dokler niso takšnega okusa, kot si je zamislila, šele potem slaščice izdelajo tudi v veliki kuhinji slaščičarne Zvezda. V zadnjih letih je svojo ponudbo razširila še s slaščicami brez laktoze in glutena ter slaščicami za vegane. Preizkusimo nekaj vrhunskih sladkih dobrot.

Torta Caprese

  • Sestavine:

    4 jajca, 150 g rjavega sladkorja, 200 g čokolade Manner, 200 g masla, 200 g mletih mandljev, 50 g mandljevih lističev

Priprava: Z električnim mešalnikom stepemo maslo, da nastane penasta zmes. Posebej penasto stepemo še rumenjake in sladkor ter jih zmešamo z maslom. Nato dodamo stopljeno čokolado in mandlje in vse skupaj premešamo, da nastane gladka zmes. Na koncu dodamo čvrsto stepen sneg iz beljaka in nežno premešamo. Zmes zlijemo v model za torte premera od 24 do 26 centimetrov in pečemo približno 40 minut na 160 stopinj.

Čokoladne tortice za otroke

Za 8 modelčkov tortic

  • Sestavine:

    150 g osnovne vaniljeve kreme (recept je na naslednji strani), 80 g temne čokolade, 250 g stepene smetane, od 10 do 20 g utrjevalca smetane

Priprava: V vaniljevo kremo vmešamo stopljeno čokolado, dodamo stepeno smetano in utrjevalec smetane. Napolnimo modelčke in jih za nekaj ur postavimo v hladilnik, priporočljivo pa je, da jih za 1 uro postavimo tudi v zamrzovalnik. Tortice po želji okrasimo.

Vaniljeva krema z listnatim testom v lončkih

  • Sestavine:

    6 dl alpskega mleka, 5 jajc, 200 g sladkorja, 100 g moke, 1 nariba­na limonina lupinica, 50 g vaniljevega sladkorja

Priprava vaniljeve kreme: Rumenjake in sladkor stepamo, da nastane penasta krema, ki ji dodamo 5 žlic hladnega mleka in moko. Preostanek mleka zavremo in ga počasi dolijemo, vse skupaj pa postavimo na ogenj ter od 10 do 15 minut ves čas mešamo, da se zmes zgosti. Zgoščeno kremo odstavimo in ji dodamo nastrgano limonino lupino. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga na rahlo vmešamo v kuhano kremo. Zmes ohladimo in jo z brizgalno vrečko vlijemo v kozarčke.

Priprava listnatega testa: Plast listnatega testa namažemo z maslom in spečemo. Ko je pečen, izrežemo kroge v premeru kozarčkov, ki jih bomo napolnili. Za vsak kozarček potrebujemo dve plasti. V kozarčke nato izmenično vbrizgavamo vaniljevo kremo in dodajamo plast listnatega testa. Ko jih napolnimo, jih po želji in okusu okrasimo.

OSNOVNA VANILIJEVA KREMA

  • Sestavine:

    300 ml mleka, 60 g sladkorja v prahu, 1 žlica presejane večnamenske moke, 2 žlici jedilnega škroba, 1 jajce, 1 jajčni rumenjak, 1 žlica vaniljevega sladkorja ali 1 vaniljeva palčka, ki jo pokuhamo v mleku in nato odstranimo, košček masla

Priprava: Mleko nalijemo v kozico in ga počasi segrejemo. Stepamo sladkor, moko, jedilni škrob, jajce in rumenjak, dokler ne nastane gladka krema, nato vanjo vmešamo malo vročega mleka. Mešanico prelijemo v kozico in jo med mešanjem segrevamo na šibkem ognju, dokler se ne zgosti in skoraj zavre. Pred zavretjem ogenj zmanjšamo, nato dodamo maslo ter 1 minuto segrevamo na šibkem ognju. Tako pripravljeno kremo prelijemo v skledo in ohladimo.

Slivova torta s skutnim nadevom

  • Sestavine za skutni nadev:

    3 jajca, 1 dl mleka, 95 g sladkorja, 10 g želatine, 15 g vaniljevega sladkorja, 500 g skute, 150 g stepene navadne smetane, 75 g stepene rastlinske smetane

Priprava: V loncu zavremo vodo, nato jajca, mleko, sladkor in vaniljev sladkor mešamo v loncu nad paro tako dolgo (če imamo kuhinjski termome­ter, izmerimo temperaturo zmesi, ki naj bo 85 stopinj), da se speni in naraste (približno 10 minut). Zmesi primešamo v mrzli vodi razmehčano želatino in razmešamo. Počakamo, da se ohladi. Z mešalnikom v zmes zamešamo še skuto, dodamo stepeni smetani in ponovno razmešamo z metlico. Zmes nalijemo v model za torte premera 26 centimetrov in ohladimo.

  • Sestavine za slivov džem:

    1 kg sliv, od 150 do 200 g sladkorja, 10 g želina, 0, 1 dl

Priprava: Slive damo v posodo in jih med kuhanjem ves čas mešamo, dokler ne zavrejo, nato jih pustimo vreti še 10 minut. Dodamo sladkor, ki ga zmešamo z želinom. Ponovno vse skupaj mešamo do vretja, lonec odstranimo, dodamo rum in dobro premešamo. Počakamo, da se džem ohladi.

Za to torto lahko uporabimo katerikoli rumeni biskvit (lahko ga sami spečemo ali kupimo). Obogatimo ga lahko tako, da kot prvo plast položimo linško testo, ga namažemo z marmelado, potem dodamo 2-centimetrski rumeni biskvit. Namažemo ga s polovico pripravljenih kuhanih sliv, da postane sočen, nato vlijemo še pripravljeno skutno kremo. Torto čez noč postavimo v hladilnik in jo naslednji dan premažemo s preostankom kuhanih sliv. Po želji okrasimo s stepeno smetano ali z beljakovim snegom.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri