Neprecenljivi okusi sirov

9. 3. 2007

Topljeni sir, petit-suisse in carré frais: tako so slastni, da se nam z njimi nobena jed ne more ponesrečiti.

Rdeče hruške s topljenim sirom

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 hruški
  • 5 topljenih sirčkov
  • 2 rumenjaka
  • 165 g sladkorja
  • 20 g rastlinske smetane
  • 1 kuhana rdeča pesa


Rumenjaka in 40 g sladkorja stepajte, dokler zmes ne postane belkasta. Dodajte topljene sirčke. Smetano stepite do trdega in jo vmešajte v pripravljeno zmes. Kremo shranite na hladno. Olupite hruški in peso narežite na kocke. V posodo z litrom vode stresite preostanek sladkorja in koščke rdeče pese. Kuhajte do zavretja. Dodajte še hruški in ju 30 minut kuhajte na blagem ognju, nato ju vzemite iz posode in pustite, da se ohladita. Sirup precedite in postavite na hladno. Preden postrežete, kremo s topljenim sirčkom prelijte v skledice. Hruški prerežite napol in polovičke položite na kremo. Dobro ohlajen sirup postrezite v kozarcih.

Piščančji zrezki, polnjeni s svežim sirom petit-suisse

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 tanjših piščančjih zrezkov
  • 4 sirčki petite-suisse (30 % maščob)
  • 75 g pistacij
  • 6 ščepcev nastrganega muškatnega loreška
  • 3 žlice suhega belega vina
  • 1 žlica akacijevega medu
  • 4 ščepci cimeta
  • sol in poper


Zrezke posolite in popoprajte. V sirčke petite-suisse vmešajte 50 g pistacij, nastrgan muškatni orešček in poper. Na sredino vsakega zrezka dajte polno žlico mešanice in jo razmažite po zrezku, 1 cm od roba. Zrezke zavijte in utrdite z zobotrebcem. V ponvi z dnom proti sprijemanju segrejte olje. Dodajte še maslo in rulade pozlatite. Maščobo odlijte in dodajte vino. Ko vino izhlapi, dodajte med in 0, 5 dl vode. Na blagem ognju kuhajte še 30 minut in medtem rulade pogosto obračajte. Ko postrežete, zrezke posujte s preostankom pistacij.

Petit-suisse z nastrgano čokolado

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 sirčkov petit-suisse (30 ali 40 % maščob)
  • 4 žličke rjavega sladkorja
  • 60 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 4 žličke Grand Marnierja


Sirčke petit suisse odvijte in na vsak krožnik položite 2. Posujte jih z rjavim sladkorjem in nastrgano čokolado. Prelijte z Grand Marnierjem. Vse skupaj nežno pretlačite in takoj ponudite: jed je najboljša, ko sladkor škrta pod zobmi!

Listnato testo, polnjeno s svežim sirom carré frais in z začimbo ruj (Rhus coriaria)

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 listov listnatega testa (zamrznjenega ali svežega) velikosti 10 x 10 cm
  • 8 sirov carré frais (sveži sir velikosti 7 x 7 cm, ki tehta približno 100 g)
  • 2 žlički ruja
  • 1 rumenjak


Pečico ogrejte na 180 stopinj (stopnja 6). Na delovni pult razprostrite 1 list testa in na sredino položite 2 sira carré frais. Z vilicami ju zmečkajte in potresite z rujem. Testo premažite z vlažnim čopičem in pokrijte z drugim listom testa. Dobro pritisnite, da se bosta lista sprijela, robove pa prepognite navznoter. Postopek ponovite s preostalimi sestavinami. Stepite rumenjak z žlico vode in kvadrate premažite po vrhu. Postavite jih v pečico in pecite od 15 do 20 minut. Postrezite tople, zraven ponudite solato. Ruj (sušene in zmlete jagode) na Srednjem vzhodu zelo radi uporabljajo za ribe na žaru, mesna nabodala in čevapčiče.