S kolesom na piknik!

Pletene košare in veliki prtički ... kot na Monetovi sliki Kosilo v travi. Okrašeni krožniki in srebrnina za prefinjeni piknik, navdihnjen s preteklostjo.

S kolesom na piknik! - Foto: Fotografije: Yves Duronsoy

Prepovedana jabolka

Sestavine:

  • 6 majhnih zelenih kiselkastih jabolk
  • 1, 25 kg sladkorja
  • 1 žlica zelenega barvila
  • sezamova semena (po želji)


Jabolka operite in osušite in jim odstranite peclje. V muha zabodite lesene paličice. V veliko posodo dajte 0, 4 dl vode in sladkor ter kuhajte do vretja, vmes ves čas mešajte, da se sladkor dobro razgradi. Ko zavre, dodajte limonin sok in premešajte, nato pustite, da se sladkor skuha (temperatura sladkorja mora biti 155 oC). Da se prepričate, da je sladkor pripravljen, majhno žlico tega sirupa pomočite v hladno vodo: sladkor kristalizira in se ne lepi na prste. Odstavite z ognja in jabolka enega za drugim pomakajte v sirup, po želji pa dodajte sezamova semena. Od 2 do 3 minute jih obračajte, nato pa odcedite in položite na peki papir. Preden jabolka shranite v posodo, počakajte, da se sladkor dobro strdi.

Prosena solata z žafranom, rukolo in cvetovi

Sestavine:

  • 400 g prosa
  • 6 ščepcev žafrana v prahu
  • 3 mlade čebule
  • 100 g rukole
  • 6 žlic olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 pesti cvetov žajblja ali drugih užitnih cvetov
  • sol, poper


Čebule olupite in narežite na kolobarje. Rukolo operite in osušite. Shranite jo v hermetično zaprto posodi. Pripravite preliv: v steklenički pretresite 4 žlice olivnega olja, obe vrsti kisa, sol in poper. V veliki ponvi z dnom proti sprijemanju segrejte 2 žlici olivnega olja in v njej pozlatite proso tako, da ga 5 minut mešate. Dodajte 0, 8 dl zelo vroče vode, žafran in sol ter premešajte. Ponev pokrijte in pustite, da se proso kuha 15 minut, vmes ga malce premešajte. Ko je kuhano, pustite, da se ohladi, nato zrna ločite z vilicami in dodajte kolobarje čebule. Shranite v hermetično zaprti posodi.

Serviranje

Proso razdelite v kozarčke, okrasite s solato in vse skupaj poškropite z balzamičnim kisom.

Piščančja nabodala tanduri, čatni z mangom in ingverjem

Sestavine

  • 9 piščančjih prsi
  • 4 polnomastni jogurti
  • 6 žlic limoninega soka
  • 2 stroka česna
  • 100 g svežega ingverja
  • 2 žlici sladke paprike v prahu
  • l2 žlički kumine v prahu
  • 1 žlička vsake začimbe v prahu (cimet, nageljnove žbice, muškatni orešček, kardamom, mlet črni poper)
  • 2 žlički drobno mlete morske soli


Piščančje prsi narežite na manjše kose, prelijte z limoninim sokom in premešajte. Jogurt zlijte v mešalnik. Dodajte stroke česna ter olupljen in na majhne kocke narezan ingver. Mešajte toliko časa, da se česen in ingver zdrobita. Meso dajte v jogurtovo marinado in dobro premešajte. Pokrijte in postavite v hladilnik. Marinira naj se 12 ur, koščke mesa pa v tem času od 2- do 3-krat obrnite v marinadi. Na vsako nabodalo nabodite od 4 do 5 kosov mesa. Tako pripravljena nabodala lahko spečete v pečici (3 minute na vsaki strani) ali na žaru. Med pečenjem jih od 3- ali 4-krat premažite z marinado.

Zvitki s slanino, avokadom in koriandrom

Sestavine

  • kruh s Srednjega vzhoda (lavash)
  • 3 veliki srednje zreli avokadi
  • 4 žlice limoninega soka
  • 22 g tankih rezin slanine
  • 1 velik šop koriandra
  • 3 sveže čebule
  • od 6 do 8 ščepcev pimenta v prahu
  • sol, poper


Operite čebule in jih po dolgem narežite skupaj z mehkejšim delom zelenega stebla. Slanino narežite na trakove. Oplaknite koriander, odstranite liste in jih na grobo nasekljajte. Avokade razpolovite in z žlico izdolbite meso. Poškropite ga z limoninim sokom in na grobo pretlačite z vilicami. Dodajte čebulo in piment. Posolite in popoprajte in dobro premešajte. Kruhke razgrnite po delovnem pultu (videti so kot velike elipse), premažite jih z avokadovim pirejem, prekrijte s slanino in potresite s koriandrom, nato jih precej na tesno zvijte in ovijte s plastično folijo. Shranite jih v zamrzovalnik.

Ko jih boste želeli postreči, odvijte folijo in jih narežite na kolobarje.

Priredila Živa Deu, fotografije: Yves Duronsoy

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri