Slastno: vonj po jeseni

Na Gornjem trgu v Stari Ljubljani nas je v svoje prijazne prostore z domačno toplino povabila gostilna Špajza, ki slovi po odlični kulinariki in pestrem naboru vin.

Slastno: vonj po jeseni - Foto: Fotografija Mateja Jordović Potočnik

Bučna juha z repki škampov

Za 4 osebe

  • Sestavine: 0, 5 kg muškatne buče, 1 večji krompir, sol in poper, polovica čebule, 2 stroka česna, škampovi repki

  • Priprava: Bučo in krompir olupimo in narežemo na koščke. Na olju popražimo narezano čebulo. Ko postane zlato rjava, ji dodamo na kose narezano bučo in krompir, zalijemo s približno enim litrom vode, premešamo, dodamo sol in poper ter kuhamo do mehkega. Ko se krompir in buča zmehčata, ju pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pred postrežbo prepražimo repke škampov, ki jih dodamo juhi, po želji dodamo tudi kislo smetano.

Žlikrofi z gobami

Za 4 osebe

  • Sestavine: 100 g lisičk, 100 g jurčkov, česen in čebula, sol in poper, 500 g žlikrofov, 0, 5 dl belega vina, sladka smetana

  • Priprava: Lisičke in jurčke narežemo na rezine, jih prepražimo na čebuli ter dodamo česen. Ko zadiši, zalijemo z belim vinom, ko to izpari, pa dodamo sladko smetano, posolimo in popopramo. V kropu skuhamo žlikrofe.

Jelen z gozdnimi sadeži

Za 4 osebe

  • Sestavine: 700 g jelenjega hrbta, 250 g gozdnih sadežev, 1 dl rdečega vina, goveja osnova, sol in poper

  • Priprava: Jelenje medaljone popečemo z obeh strani, zalijemo z vinom, in ko ta izpari, dodamo govejo osnovo (pripravljena je lahko iz goveje kocke, raztopljene v vreli vodi). Ko se omaka zgosti, dodamo gozdne sadeže in vse skupaj še nekaj minut pražimo.

Priloga: štruklji

Za 4 osebe

  • Sestavine: vlečeno testo, 250 g skute, 2 jajci, 10 g masla, sol, pehtran

  • Priprava: Vse sestavine zmešamo, zmes položimo na vlečeno testo in zvijemo. Dva zvitka štruklja zavijemo v folijo in kuhamo v slani vodi 45 minut.

Slivov zavitek

Za 4 osebe

  • Sestavine: listnato testo, 0, 5 kg sliv, drobtine, sladkor, cimet

  • Priprava: Slive izkoščičimo ter jim dodamo sladkor in cimet po okusu. Razvaljamo testo, ga posujemo z drobtinami in dodamo slive. Vse skupaj zavijemo in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah.

Dunja Mantel

Fotografije Mateja Jordović Potočnik

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri