Ste vedeli, da čili spada med najživila za dober imunski sistem?

Učinkovit imunski sistem pa je najboljše varovalo pred 'vsiljivci', ki ogrožajo telo.

Promocijsko sporočilo, 21. 11. 2016
Ste vedeli, da čili spada med najživila za dober imunski sistem? - Foto: Profimedia

Čili vsebuje kapsaicin, snov, ki ga naredi pekočega. In prav ta odlično pomaga pri vnetju sinusov in prehladu. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.

Druge pozitivne lastnosti čilija:

  • ščiti srce,
  • uravnava pritisk,
  • zdravi črevesna vnetja,
  • izboljša prekrvavitev,
  • vulkanski feferončki pa pomagajo tudi pri hujšanju.

Gorki Chili - strast v steklenički

Spoznajte družinico svežih čili omak različnih stopenj pikantnosti, ki prepriča tudi prave poznavalce.

Izbirate lahko med:

  • ekstremno pekočo »All Stars«, ki je na svetovnem tekmovanju World Hot Sauce Awards 2016 zasedla 2. mesto,
  • pekočo omako z dodatkom čokolade »Choco«, ki je na istem tekmovanju osvojila 3. mesto ter
  • nežno in okusno omako z dodatkom tartufov »Histria«.

Kako se je začela zgodba s čilijem?

Koroško-primorska naveza, ki se 'skriva' pod imenom Gorki, tvorita Rok Iglar in Igor Tavčar.

1. Prosim opišite nam vašo karierno/poklicno pot preden ste se odločili postati izumitelj/podjetnik?

Najini poklicni poti sta bili povsem različni. Rok je začel v družinskem podjetju, pekarni, kjer je delal deset let, nato ga je pot zanesla na več različnih področij, od zavarovalništva in igralništva do varnostnih vod. Igor je po poklicu grafični tehnik in je na tem delovnem mestu delal več kot 20 let. Križišče teh najinih poti predstavlja odbojka, s katero sva se oba pred leti profesionalno ukvarjala.

2. Koliko časa, truda in dela ste vložili v razvoj izdelka – da je danes videti tako, kot je?

Od preprostega začetnega navdušenja nad pekočo hrano in prvih poskusov vzgoje sadik ter kuhanja omak in pridelanih čilijev do izpopolnjenega produkta, ki je našel mesto na policah Intersparovih megamarketov, so minila tri leta. V tem času je postopoma naraščalo število ur, ki sva jih ob svojih rednih službah namenjala tej dejavnosti in hobi je sčasoma prerasel v pravcati podjetniški podvig. Drug za drugim so se pred naju postavljali novi izzivi, ki sva jih z veseljem sprejela in tako pridobivala vse več znanja in izkušenj. V največjo pomoč pa so nam bili prav Sparovi strokovnjaki, ki so nam z nasveti pomagali do tega, da najin produkt danes ustreza vsem predpisanim normam in lahko ponosno stoji na policah veletrgovca.

3. Nam lahko zaupate kakšno simpatično/smešno anekdoto – pripetljaja med nastajanjem vašega izdelka, ki ga ne boste nikoli pozabili?

Za vedno se nama je vtisnila v spomin petletna deklica, posvojenka iz Vietnama, ki se je prikazala pri najinem pultu na eni od predstavitev v Novi Gorici. Vprašala je, če lahko poskusi najine omakice. Pa veš, da to peče, sva jo vprašala. A je samo prikimala in že namočila prvi kos kruha v eno od omak. Nič ni kazalo, da bi jo kaj zapeklo. Starša sta nama prikimala, da je vse ok, saj je punčka vajena pekoče hrane.

In je šla dalje s tistimi koščki kruha, vse do najbolj pekoče omake All Stars. Spogledala sva se in si mislila, zdaj pa bo jok. Ampak ne! Ne le da je zmogla tudi tisti grižljaj, naravnost uživala je v njem.

Ko je odšla, sva zaskrbljeno tudi sama segla po omaki, da preveriva, ali sploh peče. Ja, peklo je kot hudič!

4. Veliko ljudi ima na stotine dobrih idej, a le malo med njimi se odloči ideje tudi realizirati. Kaj je bil tisti ključni trenutek/preobrat/motivacija, da ste se odločili zavihati rokave in idejo tudi realizirati?

Najbolj naju je opogumil dober odziv znancev in prijateljev, ki sva jim na skupnih druženjih dali pokusiti najine pekoče omakice. Na pol v šali so nama predlagali, naj začnemo omake tržiti. Začela sva resno razmišljati, da to pravzaprav sploh ni slaba ideja. S ponudbo tovrstnih izdelkov na trgovinskih policah nisva bila zadovoljna in zaslutila sva, da bi jo prav najine omakice lahko obogatile.

5. Kako je biti izumitelj/inovator v Sloveniji – kaj vam gre na roko, kaj bi lahko bilo bolje in kako smo Slovenci odprti, dovzetni za slovenske izume/izdelke?

O izumu v najinem primeru ne moremo govoriti, saj sama čili omaka ni inovacija. Inovativna in domiselna pa se seveda trudiva biti pri recepturah. In to uporabniki zelo cenijo. V Sloveniji se je ljubiteljsko gojenje čilijev zelo razširilo, ogromno ljudi jih goji in seveda tudi kuha domače pekoče omakice. Stremiva k temu, da tudi tiste, ki imajo v domačem hladilniku svojo domačo pekočo omako, prepričava k nakupu najine. A potrebna je potrpežljivost, nič ne pride čez noč. Pot do kakovostnega in prepričljivega izdelka ni gladka in ravna, temveč vijugasta in polna kucljev. Če dovolj verjameš v svoj produkt, jih zmoreš premagati, v to sva prepričana. A tudi kakšen kanček sreče pri tem nič ne škodi.

Tako je Gorki Chili testiral Aleš Novak:

Zgodba Roka in Igorja je bila podrobno predstavljena v oddaji Štartaj, Slovenija!, čili omake pa vas že čakajo na posebnih policah v megamarketih Interspar.

Štartaj, Slovenija!

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri