Večerja z umetnikom ali ko hrana sreča umetnost

Pogled v ponev pove veliko o osebi za kuhinjskim štedilnikom in ameriški slikar Jackson Pollock ni izjema. Nova knjiga Dinner with Jackson Pollock prinaša recepte, fotografije jedi in življenjske zgodbe iz umetnikovega življenja.

Večerja z umetnikom ali ko hrana sreča umetnost - Foto: ©ASSOULINE PRESS, ©ROBYN LEA, ASSOULINE.COM

Pollocka poznamo kot enega od glavnih predstavnikov gibanja abstraktni ekspresionizem in slikarja, ki je razvil tehniko 'kapljanja'. Manj znano dejstvo pa je, da je bil, kot bi danes rekli, tudi velik foodie – užival je v kuhanju, rad je gostil prijatelje, zbiral in zapisoval recepte, ki so prišli z vseh strani.

Avtorica knjige, fotografinja Robyn Lea, je obiskala Pollockov muzej, ki je bil nekoč njegova hiša, ter v kuhinji opazila za tisti čas najmodernejšo in najboljšo kuhinjsko opremo. Takoj se ji je zdelo, da ima opravka z velikim ljubiteljem kuhanja. Poizvedovala je naprej in odkrila na roke napisane recepte; v umetnikovo zgodovino, povezano s kuhanjem, je vložila kar dve leti in pol raziskovanja, vse skupaj pa nato zbrala v knjigi, ki opisuje njegovo življenje skozi ljubezen do kuhanja in gurmanska druženja.

Ko hrana sreča umetnost

Jackson je bil star 18 let, ko je na vilice prvič navil špagete. Na nedeljskem kosilu sta ga s to kulinarično noviteto spoznala njegova prijatelja Rita in Tom Benton. Rita mu je korak za korakom razložila recept za pripravo omake za špagete in kmalu je med prijatelji postal znan po njeni pripravi.

V knjigi Dinner with Jackson Pollock, izdani pri založbi Assouline, poleg recepta za omako najdemo še 49 ročno napisanih receptov, ki sta jih skupaj z ženo, Lee Krasner, napisala na preprost bel papir z veliko pozornosti in detajlnimi navodili. Ob njih je knjiga polna fotografij Pollocko­vega ateljeja in prizorov narave okoli njegove hiše v East Hamptonu.

Posamezne jedi odražajo številna posebna poglavja v slikarjevem življenju: odnose z ženo Lee, prijatelji, drugimi umetniki in družino. Njegov oče Le Roy je bil kmet, tako da je večina sestavin v hišo prišla z njegovega vrta, njegova mama Stella pa je poskušala tudi v vojnem času za svojih pet sinov in moža na krožnikih pričarati nekaj lepega. Nič čudnega, njihov moto je: »Lepota in umetnost na mizi.«

Priprava jedi za umetniški par Pollock ni bilo utrujajoče vsakodnevno opravilo, temveč podaljšek njunih posameznih ustvarjalnosti, ki sta se razcveteli v skupno strast.

receptJacksonova slavna omaka za špagete

(recept za 4 osebe)

Sestavine

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 0,5 kg na roko drobno sesekljanih svinjskih filejev ali svinjskih kotletov
  • 250 g na lističe narezanih gob
  • 180 ml paradižnikove mezge
  • 180 ml vode
  • 1 lovorov list
  • sol
  • poper
  • 0,5 kg špagetov
  • 120 g naribanega parmezana

Priprava

V ponvi segrejte olje in prepražite čebulo do zlato rjave barve. Dodajte meso, gobe, paradižnikovo mezgo, vodo in začimbe. Vse skupaj kuhajte pokrito približno 30 minut oziroma dokler se meso ne zmehča.

Medtem v slani vodi od 8 do 10 minut kuhajte špagete ter jih nato odcedite.

Testenine polijte z omako, premešajte in postrezite z naribanim sirom.

Recept za Jacksonovo slavno omako za špagete najdete poleg 49 preostalih v knjigi Dinner with Jackson Pollock.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri