Foto: Šest sanjskih dopustniških ciljev

Kje boste dopustovali, verjetno že veste. Ampak ali veste tudi, kdaj je najboljši čas, da uživate v poletju na Grenlandiji ali izkusite poplavo svetlobe na Antarktiki? Če bi živeli življenje kot iz sanj, bi vsak mesec do raja potovali brez sezonske gneče ...

Grenlandija

Grenlandija

Indija

Indija

ZDA

ZDA

Mehika

Mehika

Egipt

Egipt

Antarktika

Antarktika

Julij na Grenlandiji

Poletje na arktičnem območju je kratka, toda čarobna in zelo intenzivna pomlad, začne se v začetku julija in traja le tri tedne. Dovolj dolgo, da na tem največjem otoku na svetu (2,1 milijona kvadratnih kilmetrov) z najmanjšim številom prebivalcev uživate v drznem cvetenju cvetja med ledom. Sprehajanje po napol divjih poteh, ki povezujejo odročne kmetije, so idealen kraj za meditacijo, če vam ni do sprehoda, pa se lahko, čeprav je poletje, sankate s pasjo vleko ali se s kajaki izgubite v fjordih.

Avgust v Indiji

Britanski avanturist Frank Smythe, ki je leta 1931 želel izslediti svojo pot na Everest, je po naključju zašel v dolino 'preprog iz cvetja'. V dolini Byhundar, nedaleč od mesta Joshimath v Uttarankhandu, ki jo je poimenoval Dolina cvetja in meri v dolžino 10 kilometrov, v širino pa 2 kilometra, je večbarvno cvetje vidno le v tem mesecu. Po dolini lahko le potujete, taborjenje je tu prepovedano. Če želite uživati v tej svetovni predstavi, se odpravite na romanje na sveto jezero Hemkund.

September v ZDA

Tretji september, praznik dela v ZDA, označuje konec sezone in podarja 'zlati mesec' vsem, ki si želijo romantičnega potovanja od obale do obale. Po cesti ali železnici, od New Yorka, po jesensko obarvanih gozdovih, v Čikago, od tam prek Kansas Cityja v Veliki kanjon, nato pa čez reko Kolorado in puščavo Mojave v Los Angeles. Pozor, potovanja ne spremenite v maraton!

Oktober v Mehiki

Dan spomina na mrtve, 1. november, v Oaxaci slavijo kot trenutek, ko se mrtvi vrnejo med žive. To praznovanje je zelo živahno, praznično in veselo, vsa pokrajina je slikovito okrašena. Prvi november je posvečen tudi 'angelitosom', otrokom. Vsaka družina svoje hišne oltarje in grobnice okrasi s cvetjem in sladkarijami, darila pa so v teh dneh na voljo vsem in na vsakem vogalu.

November v Egiptu

Vroče poletje izključi vsako upanje za potovanje na Sinajski polotok, pozimi pa lahko vrh gore Sinaj (2,285 metra) pobeli tudi sneg. Torej, najboljši in najmirnejši mesec za obisk in uživanje v lepotah narodnega parka Ras Mohamed, ki ga je imel rad tudi Jacques Cousteau, ter sprehajanje po Sinaju je november. Po starih poteh karavan pridete v samostane, kot je samostan svete Katarine s 3.750 stopnicami spokornosti.

December na Antarktiki

Če Južni tečaj obiščete decembra, se vam bo zaradi vrhunca poletja dežela ledu zdela manj zapuščena in sovražna, saj je to čas z največjim številom ur svetlobe (20), ki zajame pokrajino, in tudi čas, ko pingvini valijo jajca.

PREVEDLA IN PRIREDILA: JANA KRALJ, FOTOGRAFIJE:  SHUTTERSTOCK.COM

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri