Nosečnice in mamice

13. 7. 2010

Nutricionistka Jolanda Prelec-Lainščak je za Elle odgovorila na tri vprašanja o vlogi hranil v nosečnosti za zdrav razvoj otroka.

Ali je mogoče s hrano nadomestiti pomanjkanje železa v nosečnosti?

Med nosečnostjo je treba zaužiti 30 miligramov železa na dan, kar s prehrano navadno ni uresničljivo, zato se je pogosto treba odločiti za prehranska dopolnila. Nosečnica naj se dogovori s svojim ginekologom, ki bo na osnovi laboratorijskih izvidov odločil, ali so ta potrebna, določil bo dnevno dozo in čas trajanja jemanja.

Veliko strokovnjakov odsvetuje surovo meso med nosečnostjo – je tako zaradi možnosti okužbe s toksoplazmo ali je še kak drug razlog?

Surovo meso lahko vsebuje patogene mikroorganizme, ki povzročijo zastrupitev. Tatarski biftek, znana poslastica, je še posebno nevaren, ker je narejen iz surove govedine in surovega jajčnega rumenjaka, in tako lahko gosti salmonelo, E. coli in druge bakterije.

Ali je res, da prekomerno uživanje mlečnih izdelkov ali na primer arašidov med nosečnostjo vpliva na otroka, da je potem podvržen alergijam?

Načela zdrave prehrane za nosečnico so: zmernost, kakovost, raznolikost, uravnoteženost, zdrav način priprave. Nosečnica naj torej izbira živila iz vseh živilskih skupin v priporočenih količinah. Najpogostejši alergeni so: mleko, nekateri mlečni izdelki, gluten, jajca, nekatere ribe, morski sadeži, oreški, soja, aditivi. Posebno nevarni so lahko arašidi, saj jih rade napadejo plesni, ki izločajo mikotoksine – aflatoksine.

  • DIŠEČE IN ZDRAVO
Baby Boo Organics