Popolno telo: Dolores se predstavi

»Dlje ko se udeležujem vadbe, bolj mi leze pod kožo zavest, da moram in tudi hočem delati zase, za svojo postavo. Zdaj, po petih mesecih treniranja in bolj zdravega načina prehranjevanja, gledam predvsem na zdravje in dobro počutje.« Dolores se je pred kratkim pri vadbi poškodovala in je morala skoraj ves mesec obiskovati terapevta. Športne poškodbe so lahko zelo zapletene, saj ob ponovni obremenitvi 'poškodovanega' dela nanj zopet vplivamo s silami.

Popolno telo: Dolores se predstavi - Foto: Fotografija: Aleksander Štokelj

Dolores je zelo zaposlena mlada mama in obveznosti v njeni mali črni bukvici ne manjka. Pravzaprav se, odkar se udeležuje akcije Popolno telo, počuti vedno bolj polno, njeni domači pa so vedno bolj vpleteni v njeno življenje. »Vesela sem, da imam tako veliko podporo doma. Če mi ne bi pomagali mož in starši, ne vem, ali bi lahko izpolnila svoje sanje in shujšala ter oblikovala postavo do stanja, kakršno je bilo pred porodom, « pravi zadovoljna Dolores in že hiti razlagat, kaj vse jo čaka v tem tednu. Prehranjevanje po krvnih skupinah, ki so ji ga svetovali v Pilates holističnem centru v Ljubljani, kamor Dolores vestno zahaja trenirat telo in duha, ji ne ustreza, saj mlečne izdelke naravnost obožuje, ta dieta pa bi jih z njenega jedilnika popolnoma ukinila. Zato raje zaupa sama sebi, se v grobem drži Montignacovih ločevalnih dietnih napotkov in, kot pravi, »uspešno obdrži ustrezne kilogramčke«.

Na začetku akcije je tehtnica kazala zdaj že pozabljenih 64, 5 kilogramov, po skoraj pol leta pa je rezultat diete in vadbe več kot očiten. Dolores tehta 60, 5 kilogramov, njen mišični tonus je izboljšan, počutje pa več kot odlično, saj je po enem letu zlezla v svoje najljubše kavbojke. Sodelavci in sodelavke jo sprašujejo, kako ji je uspelo in hvalijo njeno postavo. Dolores pa ima odgovor vedno pri roki: »Delo, delo in samo delo.« Ob vsakodnevnem napornem in odgovornem delu in pomanjkanju časa za družinico – Dolores ima hčerkico, ki jo vztrajno čaka tudi pozno zvečer, ko se mama vrača s treninga, da bi jo videla – se ta mama pridno udeležuje vadbe trikrat na teden. Pilates je celovita vadba, ki vključuje tako telesno aktivnost kot tudi umsko pripravljenost, še posebej to velja za pilates jogo, najljubši trening naše mlade mame.

Pilates joga

Pilates joga je intenzivna vadba, ki prepleta tradicionalne elemente joge z modernimi principi pilatesa, vajami za stabilizacijo trupa ter tehnikami dinamičnega in statičnega raztezanja. Kljub intenzivnemu prepletanju asan, temelji vadba na izometrični mišični kontrakciji, kar pomeni, da v posameznem položaju vztrajamo dalj časa. Poglavitni cilj vadbe je pridobiti mišično moč zgornjega in spodnjega dela trupa, predvsem pa okrepiti trebušni predel, kar nam omogoča pokončno držo, preprečuje poškodbe med športnimi aktivnostmi in podpira notranje organe. V vsakdanjem življenju ugodno vpliva na vitalnost in samozavest, poživlja telo ter umirja misli in duha. Ura se zaključi z vodenim sproščanjem.

Taka vrsta vadbe Dolores tudi najbolj ustreza, saj ne mara zapletenih koreografij. Preden sem zanosila in rodila, sem se zelo veliko gibala, poskusila sem vse mogoče vadbe. Po rojstvu hčere pa nekako nisem našla prave volje, da bi spet začela. Zato mi je akcija Popolno telo, na katero sem se takoj prijavila, vlivala novega upanja. Vesela sem bila, ko so me po telefonu obvestili, da sem izbrana, in komaj sem čakala, da se moja preobrazba začne.

Bitka užitka

»Že med prvim pogovorom z Dolores smo ugotovili, da njena težava ni napačna prehrana, saj se je prehranjevala razmeroma zdravo, temveč premalo gibanja, « je povedala trenerka Špela iz Pilates centra. Delo v pisarni je lahko krivo za slabo telesno počutje, saj smo večino delovnega časa v sedečem položaju in se skoraj nič ne gibamo. Ko se utrujeni vrnemo domov, pa ne najdemo energije za vadbo. Maščobne obloge se kopičijo, k slabemu počutju pripomore slaba telesna drža. Zato so za Dolores izdelali vadbeni in prehranski načrt, ki se je v petih mesecih izkazal za učinkovitega. Vse, kar je morala Dolores storiti, je bilo: »Delati, delati in delati.« Da lahko danes resnično uživa, saj je vadba spet postala del njenega življenja.

Aleksandra Brlan

Fotografije: Aleksander Štokelj

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri