Sezona smučanja - nasveti za nakup smuči

Kje in kako se lotiti nakupovanja dobre smučarske opreme? Če že imate novo Elle, boste v njej našli tudi prilogo Karving, ki je polna novosti, predstavlja kar 71 modelov smuči in vsebuje veliki test smuči za sezono 2011/12.

Sezona smučanja - nasveti za nakup smuči

Najprej o trgovini:
smuči kupujemo tam, kjer svoj posel obvladajo.

Hipermarketi in veliki trgovski centri z raznovrstno ponudbo odpadejo, saj vam bodo v njih podali le malo informacij o modelih, ki jih prodajajo med lonci, zimskimi pnevmatikami, belo tehniko in preostalo akcijsko ponudbo.

Zaviti je torej treba v športno trgovino, kjer vas bodo razumeli in vam znali odgovoriti tudi na bolj specifična vprašanja. Dober prodajalec bo spraševal tudi vas. Zanimati ga mora vsaj, kako pogosto nameravate smučati oziroma ste smučali do zdaj in kakšna je raven vaše tehnike. Ni mu napak zaupati sedanjega modela smuči in zadovoljstva z njim. Jasno je, da boste pred nakupom izdali skrivnost, da ne smučate vedno po urejenih terenih in da imate celi sneg raje kot široke poteptane smučarske avtoceste. In na koncu ne pozabite povedati, ali so vam bolj pri srcu kratki zavoji (morda celo še vedno z oddrsavanjem) ali dolgi esi. Skratka, več informacij ko boste podali prodajalcu, do boljšega modela točno za vas bi vas moral pripeljati.

Seveda se lahko ob njegovih odgovorih tudi muzate, še zlasti, če ste prebrali in si zapomnili rezultate testov v Karving magazinu. Pred dokončno odločitvijo si vsekakor poglejte tudi izbirnik smuči na spletnem portalu www.worldskitest.com, kjer vam bodo k izboru pomagale ocene, ki so jih smučem podelili podobni smučarji kot ste vi. Zelo toplo vam priporočamo, da izbor modelov skrčite na tri do pet in jih potem poskušate preizkusiti v živo. Na različnih smučiščih pri nas in v okolici bo tudi to sezono veliko promocijskih akcij trgovcev in posameznih smučarskih tovarn in prav te akcije so namenjene vsem, ki želijo zares najti smučko po svoji meri. Ne pozabite: bolje je preizkusiti več modelov v enem dnevu, današnje smuči so tako dobre, da brez neposredne primerjave ne boste opazili bistvenih razlik med njimi.

Ko boste izbrali pravi model, se začne nakupni proces, ki ga ne smete zanemariti. Na spletnih straneh poiščite najugodnejše ponudnike, preverite še pri znanih trgovinah in si poskusite priboriti dodaten popust. Za dobre smuči boste odšteli od 350 do 700 evrov, zato je vsak odstotek znižanja lahko velik. Tehnologija sicer napreduje, a morda boste povsem zadovoljni s smučmi, ki so na trg prišle že v prejšnji sezoni – popusti za 'stare' modele so po navadi obsežni in lahko dosežejo tudi 60 in več odstotkov.

Razlike med posameznimi smučmi:

mehke : trde

Agresivnejši smučarji bodo zagotovo izbrali trše smuči, ki so torzijsko odpornejše in zato zdržijo vse pritiske v zavoju; mehkejše smučke so namenjene začetnikom in smučarjem, ki po bregu bolj drsijo, kot v resnici pritiskajo, se le redko vozijo po robnikih in smučajo počasneje; zanje so stabilnejše. Mehkobo izraža tudi majhna upogibna togost, saj takšne smuči laže spremenijo smer že pri majhni hitrosti, medtem ko je za trše smuči potrebne več hitrosti, moči in/ali znanja smučarja.

rocker : camber

Čudežna beseda zadnjih dveh ali treh sezon je tehnologija rocker, saj se je z njo spremenil tradicionalni profil smučke. Namesto v obliki sploščene črke S so smuči rocker oblikovane kot položni U. Omogočajo preprostejši vstop v zavoj, a vodenje zavoja ni tako natančno kot pri klasičnem profilu. Najboljše smuči idealno kombinirajo obe tehnologiji, za agresivne smučarje je bolje več camberja, za začetnike pa več rockerja. Najbrž bo večina izbrala nekaj vmes.

kratke : dolge

Na trg so sicer spet prišle dvometrske smuči, a z njimi boste predvsem vzbujali pozornost. Danes na splošno velja, da kupujemo smuči, dolge približno toliko, kot smo visoki ali morda nekaj centimetrov manj. Od tega splošnega pravila odstopajo samo tisti, ki natančno vedo, zakaj to počnejo. Z daljšimi smučmi boste laže smučali hitreje in z dolgimi zavoji, krajše (tudi do 15 centimetrov) pa so idealne za kratke, slalomske zavoje.

Pozor: pri prvih se bo hitro zgodilo, da boste prehitri, pri drugih pa, da bodo preveč agresivne. Še en razlog za to, da izberete nekje vmes. Upoštevajte tudi podatek o radiju, ki pove, kolikšen zavoj opišejo smuči, ko so ves čas na podlago postavljene pod kotom 45 stopinj. Večji radij torej pomeni daljše zavoje.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri