Ste ta teden že jedli čokolado?

15. 4. 2012
Foto: Profimedia

Čeprav se čokolado pogosto ozmerja s sovražnico diet, je nova raziskava pokazala, da so ljudje, ki nekajkrat na teden uživajo čokolado, vitkejši od tistih, ki si jo redkeje privoščijo.

Na Univerzi v Kaliforniji v San Diegu so izvedli študijo s 1.000 sodelujočimi in ugotovili, da čokolada, čeprav ima visoko kalorično vrednost, lahko pomaga pri izgorevanju maščob.

Ljudje, ki redno uživajo čokolado, naj bi imeli nižji indeks telesne mase od tistih, ki je ne. A to (žal) ne pomeni, da si lahko privoščimo nekaj tablic sladke pregrehe vsak dan - bolj je pomembna pogostost uživanja čokolade v zmernih odmerkih.

Za omenjena dognanja še ne obstajajo konkretni dokazi, a upanje, da zgoraj navedene ugotovitve držijo, umre zadnje ...

Je pa znano, da ima čokolada (v zmernih količinah in v čim bolj temni različici, torej s čim večjo vsebnostjo kakava in s čim manj sladkorja in maščob) tudi druge pozitivne učinke na telo: niža krvni pritisk in blagodejno vpliva na raven inzulina in holesterola v krvi, vsebuje pa tudi antioksidante (kar dobro vpliva na razvoj mišične mase).