Lepa in zdrava tudi v jeseni in pozimi

7. 11. 2011
Promocijsko gradivo Calzedonia (foto: Fotografija Luis Decamps)
Fotografija Luis Decamps

Najhladnejši letni čas je že skoraj pred vrati. Bi ga najraje preskočili?

Ne pozabite, da je to tudi čas mehkih debelih puloverjev, okusa vroče čokolade, vonja po mandarinah, savne ... Ponujamo vam prebrisane rešitve, strokovne nasvete in obilo idej, s katerimi boste z veseljem pozdravili zimo.

Štiri zlata pravila

+ Uživajte juhe vseh vrst:
poskusite lahko juho iz 1 korenčka, 1/2 pora, narezanega na koleščke, nekaj listov zelene in 1 žlice kuskusovega zdroba.

+ Pomagajte ledvicam in uživajte več zelja, sladkega janeža in zelene.
Rahlo jih popražite v voku na olivnem olju ter postre­zite kot prilogo k testeninam, rižu, kvinoji ...

+ Kombinirajte stročnice (lečo, grah, bob) z žitaricami (pšenico, piro, prosom)
v razmerju 1/3 proti 2/3, ki omogoča optimalno asimilacijo zelenjavnih beljakovin, ki jih telo potrebuje, da se okrepi in pripravi. Privoščite si šiatsu, da pospešite krvni obtok in spodbudite vitalno energijo. Tako boste odpornejši proti mrazu in uspešnejši v boju proti prehladu.

Tri zvijače za poživitev

1. Ko se zbudite, pet minut zavestno dihajte in si ob vsakem vdihu predstavljate, da se vaše telo polni s pozitivno energijo. Nato si privoščite prho z menjavanjem mrzle in tople vode.

2. Včasih si privoščite grog za dobro voljo: žlico medu zmešajte z eteričnimi olji bazilike, majarona in mandarine (sedem kapljic vsakega), nato dodajte liter tople, a ne vrele vode. Napitek shranite v termovki in srkajte ves dan.

3. Vsak dan pred jedjo popijte kozarec soka iz sveže zelenjave (ali kupljenega bio soka), ki mu dodate kapljico eteričnega olja koriandra in pehtrana.

Tri skrivnosti, s katerimi lahko poskrbite za zdrav videz svetlih las tudi v zimskih mesecih:

  • Za poživitev zbledelih konic si pomagajte s setom za pramene: 1. Lase natupirajte pri korenini, nato konice natrite s palmovim oljem. 2. Oblikujte majhne, spiralasto zvite pramene (merijo naj štiri centimetre v višino) in nanje nanesite izdelek za posvetlitev las. 3. Počakajte tri minute in lasje bodo neverjetno sijoči.
  • Za ponovno pozlatitev konic, ki so poleti obledele, uporabite čaj iz kane: v 1, 5 litra vrele mineralne vode vsujte žlico kane, počakajte, da se nekoliko ohladi, potem s čajem prelijte lase, naoljene s palmovim oljem. Dobro jih pregnetite in dodajte še šampon in balzam ali masko. Ta čaj bo podaril nov lesk tudi kostanjevim lasem.
  • Da bodo vaši lasje živahni, si postrizite razcepljene konice. Konice las zvijte v spiralo, nato pa s škarjicami za nohte odstrizite nekaj milimetrov.

Kako se pa one lotijo tega?

»Črna oblačila poživim z rožnatimi modnimi dodatki, predvsem s pokrivali in šali. Zdi se mi, da moj obraz tako kar zažari.«
(Darja, 40 let)

»Rada imam zastrte luči, ki obdajo prostor s prav posebno, čarobno svetlobo.«
(Marjeta, 40 let)

»Eno najbolj posrečenih daril, ki sem jih kdaj dobila, so pletene srajčke za kozarce. Tako ostane čaj topel tudi v najbolj hladnih dneh.«
(Špela, 25 let)

»Prijatelje ob nedeljah povabim na slastno popoldansko kavo, ki ji dodam bodisi malce amareta bodisi kozarec konjaka ali rjavega ruma, povrhu pa še žličko stepene sladke smetane.«
(Polona, 38 let)

»Kuham suho sadje v čaju: V lonec nalijem 2 decilitra vode, lupinico in sok 2 pomaranč in 1 limone, 1 strok vanilje, 1 nageljnovo žbico in 1 cimetovo palčko. Zavrem vrečico čaja Earl Grey, nato pustim, da se namaka pet minut. Vrečko odstranim in dodam žlico sladkorja, 12 suhih marelic, 12 suhih sliv, 8 suhih fig in 80 gramov rozin. Na zmernem ognju kuham 30 minut. Jed ohladim in postrežem kot sladico.«
(Marija, 48 let)

»V hladilniku imam vselej v zalogi črno redkev, ki ima ogromno vitamina C, magnezija in železa. Surovo nastrgam na solato ali v juho, včasih pa jo kot začimbo dodam enolončnicam. Tako mi je svetoval moj akupunkturist.«
(Ana, 32 let)

»Poskrbim, da me ne zebe v noge. Obujem dva para nogavic, mednje pa položim zdrobljen poper. Ko me zazebe, samo podrgnem z nogami in že je vse v redu.«
(Lili, 37 let)

Fotografija Luis Decamps