Janja Videc predstavlja novo kolekcijo iz ekološkega bombaža, ki si jo morate ogledati

"Basic kolekcija iz ekološkega bombaža je nastala z mislijo na vse ženske, ki cenijo unikaten, sodoben, minimalističen trajnostni dizajn in so hkrati ekološko ter etično ozaveščene," pravi slovenska modna oblikovalka Janja Videc.

Moda, 16. 11. 2016
Janja Videc predstavlja novo kolekcijo iz ekološkega bombaža, ki si jo morate ogledati - Foto: Osebni arhiv

Modni kosi so izdelani iz najkvalitetnejšega organskega bombaža

Prav tako je veriga celotne kolekcije etično usmerjena in ne vključuje onesnaževanja narave in izkoriščanja delovne sile.

Nastanek kolekcije je spodbudilo pomanjkanje sodobno, dizajnersko oblikovanih kosov iz ekoloških materialov. Oblikovalka se je iz tega razloga odločila, da jih ustvari sama, in sicer "z mislijo na ohranjanje tradicionalne tekstilne dejavnosti v Sloveniji, ki je izginila predvsem zaradi uvoza oblačil masovnih verig iz tujine." Ti resda lahko ponudijo nižjo ceno, a je ob tem spregledana škoda, ki jo povzročijo okolju, izkoriščanim delavcem in na koncu tudi vsem, ki nosimo toksična oblačila, zagovarja oblikovalka.

Skozi kolekcijo Videcova išče nov, bolj human pristop in ponuja alternativo vsem tistim, ki razmišljajo podobno.

"Organski bombaž je bistveno mehkejši. Zaradi svoje čistosti v sestavi diha skupaj s kožo, hkrati pa je neprimerljivo trpežnejši," zagotavlja modna oblikovalka.

Vsi materiali, ki so uporabljeni v kolekciji so iz odgovornih virov in nosijo certifikat GOTS

To pomeni, da gre za materiale, ki nosijo oznako ''organsko'' in morajo vsebovati vsaj 95% organsko pridelanega bombaža

Vsi predelovalci, ki sodelujejo v verigi proizvodnje materiala morajo izpolnjevati socialne standarde. Dodatek barvil in ostalih stabilizatorjev za tkanino je natančno predpisan in mora ustrezati predpisom glede toksičnosti in biorazgradljivosti. Dodajanje težkih kovin, formaldehida in gensko spremenjenih sestavin ni dovoljeno. Dodatki na izdelkih iz ekološkega bombaža ne smejo vsebovati plastičnih elementov, PVC-ja, niklja ali kroma. Odpadna voda iz predelovalnih postopkov pa se mora očistiti v čistilnih sistemih.

GOTS preverja stopnjo kakovosti z dvojnim načinom, in sicer z inšpekcijami na kraju proizvodnje in s testiranjem proizvodov na ostanke nedovoljenih sestavin.

Preberite še: Janja Videc: Oblikovalka, ki prebuja ženske arhetipe

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri