Strogo poslovni stil

Tokrat bomo zaplavali v poslovne vode in odkrivali skrivnosti, ki jih mora vedeti vsako delovno dekle.

Strogo poslovni stil - Foto: Tadej Windschnurer in Imaxtree

Govorili bomo o delovnih dekletih, med katerimi ni prikupnih tajnic v stilu petdesetih. Pa čeprav bi te letos brez težav založile svoje omare za naslednjih 50 let (v veliko pomoč bi jim bila na primer Prada). Govorili bomo o dekletih, ki so se pritihotapila v moški svet in sprejela njihova pravila. O dekletih, ki so oblekla hlače in stvari vzela v svoje roke.

Ključni argumenti

... so tokrat trije: hlače, suknjič, plašč. Sliši se preprosto in nespreten začetnik bi le zamahnil z roko ter nonšalantno pripomnil, da je to lekcijo usvojil že prvi dan. A poslovni uspeh se kot vedno skriva v detajlih. Pri navidezno preprostih stvareh sta še toliko pomembnejši osnovni komponenti, ki lahko povprečnemu dodata vau! učinek. To sta pravilna izbira kroja in pravilna izbira materialov.

poslovni stilLetošnji kroji brez izjeme izhajajo iz moških konstrukcij, o katerih je znano, da so popolnoma preučene. Izurjeno oko krojača lahko že s polcentimetrsko spremembo nagiba ali dolžine pri ustroju kroja ustvari drastične spremembe. Te dodelane moške konstrukcije morajo seveda doživeti drobne popravke, da lahko enako elegantno delujejo na ženskem telesu, in če je vse prej našteto izpolnjeno, so rezultat hlače, ki pristajajo prav vsaki postavi.

V poslovno modnem svetu se to sezono največ prahu dviguje okoli sedemosminskih. Zato ker razkrivajo gležnje – enega izmed ženskih atributov? Ker razkrivajo čevlje? Ker odlično pristajajo prav vsaki? Dejstvo je: prevzele so vodilni položaj v poslovnem svetu. Z zavihki, zalikane na črto, z eno gubo v pasu, z dvema, s povišanim pasom ... le da so sedemosminske.

Pri suknjičih je zgodba nekoliko drugačna. Oblikovalci ponujajo izjemno širok spekter krojev in izbiro prepuščajo vam. In če so vaši poslovni koraki dobro premišljeni, boste pri tej odločitvi upoštevali predvsem svojo postavo. Za drobne krajši in lepo prilegajoči se, za velike škatlasti kroji, deška postava naj se zgleduje po Diorjevi silhueti, enoredni z visokim zapenjanjem za močne prsi, in tako naprej.

poslovni stilKos sezone, s katerim lahko pokažete svojo pravo moč in z njo zaslepite vse tekmece, pa je plašč. Letos so namreč nadvse moderni kroji presežkov – ekstra široki, ekstra dolgi in z ekstra moškim pečatom. Vzemite si še kanček dragocenega časa, saj se ne smete pozabiti rokovati z asistenti treh vodilnih: srajčno bluzo, telovnikom in puloverjem z globokim V-izrezom. Ter z asistenti asistentov: uro, pasom, klobukom in aktovko.

Vsa skrita moč naj se naseli v materialih. Seveda sta volna in svila tisti, ki najvišje kotirata, a pravi uspehi se vedno dosegajo s pravilno ekipo. Več članov – večji uspeh. Vsak namreč nekaj doprinese. Nekaj novega, nekaj svežega, nekaj močnejšega, nekaj bolj svetlečega, nekaj nekaj. Ustvarjanje pravilne mešanice različnih materialov je tisto, kar vedno bolj zaznamuje modo delovnih deklet, in tega se prav dobro zavedajo tudi oblikovalci, ki prav tekmujejo, komu bo uspelo ustvariti tkanine presežkov.

poslovni stilVzpon po poslovni lestvici

Kot se za vsak začetek spodobi, tudi tu začenjamo čisto pri dnu – torej pri moških čevljih. Legendarni Church'sovi so namreč postavili platformo, na kateri se je to sezono igralo igro ustvarjanja. Oblikovalci so si namreč dovolili drobne igrive in nagajive posege, s katerimi bi jim vzeli strogost, a ohranili njihov visokospoštovani ugled.

Barvna popotovanja, netenje in ovijanje v živalske vzorce so le nekatere igre, ki poslovnemu vidiku dodajajo življenjskost in jih delajo neustavljivo privlačne. Ker so prvi koraki najtežji, je to nedvomno idealna obutev za vse začetnike v poslu. Udobje in ugled sta vendar na prvem mestu. Ko vaši koraki postajajo bolj gotovi in je vaše mesto v moški družbi že bolj zagotov­ljeno, se nekoliko dvignite oziroma, če smo bolj natančni, dvignite se za natanko pet centimetrov.

Govorimo seveda o salonarjih, ki morajo biti brez izjeme zašiljeni. Ravno prav oblikovana konica vam bo namreč v veliko pomoč, ko si boste vtirali pot po stopničkah. Če morate vendarle pustiti svoj modni pečat, letos razmišljajte o različicah, ki s paščki ali usnjenimi izseki oprijemajo nart. In šele ko popolnoma obvladate svoj položaj, napoči čas za sedemcentimetrske pete. Zašiljeni obliki tudi tu ne morete ubežati, vsakršno poigravanje z barvami pa je strogo prepovedano – črna, rjava in 'pudri'. Roko na srce, pravo delovno dekle kaj več niti ne potrebuje. Na tej višini se pot tudi konča, v poslovnem svetu višje od tega ne gre.

poslovni stilPoslovni bonton

Ta sezona zapoveduje: skrijte kolena in pokažite gležnje, kar si dobro zapomnite predvsem v dneh, ko se ne boste mogli odpovedati krilu. Za najbolj vroča veljajo tista sedemosminska.

Drugo pravilo: nošenje le spodnjega perila pod suknjičem je nadvse sprejemljivo in celo zaželeno.

Tretje pravilo: razprte srajčne bluze niso prav nič nespodobnega.

Četrto pravilo, ki pa mora ostati dobro varovana poslovna skrivnost: uspeh je zagotovljen, če jih boste natančno preučile in pridobile na svojo stran – barvne odtenke.

Morda se vam zdi poslovna paleta pusta, a le če jo gledate površinsko. Rjava ima nešteto podtonov: od kamelje do odtenka bele kave prek oker pa vse do lisičje. Siva se pomika proti modri ali pa v sebi gosti odtenek sivke. Črna ni le črna, ampak je preplet podtonov. Odtenkov je nešteto, še več pa kombinacij, ki jih ustvarjajo – te prepuščamo vam, da v njih odkrijete nove poslovne priložnosti.

Top poslovni partnerji sezone

Victoria Beckham

Victoria Beckham

Ker je spodobna, a nikakor dolgočasna. Ker je stroga, a ohranja ženstvenost. Ker je konservativna, a drzna. Ker ji je uspelo ustvariti žensko, s katero bi z veseljem odšle na sestanek.

Max Mara

Max Mara

Ker nas njena poslovna tradicija tudi letos ni pustila ravnodušne. In ker je njena igra sorodnih odtenkov pravi poslovni izziv.

Trussardi

Trussardi

Ker jim je uspelo takšna avtsajderja, kot sta usnje in karo, spraviti v poslovni svet.

Hugo Boss

Hugo Boss

Ker nikoli ne razočara z dovršenimi, lepo prilegajočimi se kroji in ker v svoji klasiki ostaja večen.

Zdaj pa: veselo na delo!

Pripravila: Tina Curk

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri