Če vas zvok žvečenja zelo moti, potem ste ...

To, da vas žvečenje moti nakazuje na prav posebno osebno lastnost! Preverite, katero!

Če vas zvok žvečenja zelo moti, potem ste ... - Foto: Profimedia

Selektivna občutljivost na določene zvoke, zdravstveno stanje, ki so ga poimenovali in identificirali šele v zadnjih dveh desetletjih, je očitno povezano s stopnjo inteligence. 

Sedite v kinu in vas zvok žvečenja pokovke za vami spravlja v neustavljiv bes? Sodelavec vneto tipka na tipkovnico in vi bi najraje v glavo zabrisali kavni lonček? Ne morete spati, ker vaš partner preveč glasno diha?

Če so vam to znane situacije, morda trpite za misofonijo.

Arjan Schroder s kolegi iz univerze v Amsterdamu je šele leta 2013 objavil študijo, v kateri identificirajo najpogostejše zvočne sprožilce, ki pri določenih ljudeh vzbujajo bes ali gnus. 

Med najpogostejšimi motečimi zvoki, poleg že omenjenega žvečenja hrane, sta tako še glasno dihanje in zvoki, ki jih povzročamo z rokami (recimo prižiganje in ugašanje kemičnega svinčnika ali pa tipkanje na tipkovnico).

Nove študije psihologov nezmožnost ignoriranja določenih senzoričnih informacij zdaj povezujejo še z ustvarjalnostjo in visoko inteligenco. Med geniji in ustvarjalci, ki so bili pretirano občutljivi na zvoke, naj bi bili tudi Charles Darwin, Anton Pavlovič Čehov in Marcel Proust.

Razlog naj bi našli v načinu delovanja možganov, ki pri ljudeh s misofonijo omogočajo boljše osredotočanje na različne stvari na enkrat. 

Zdravila za to motnjo sicer (še) ni. Ljudje s to težave morajo zato biti nekoliko kreativni pri izoliranju zvokov, ki jih tako zelo motijo - uporaba slušalk, če besnite zaradi laježa sosedovega psa, je recimo ena od sprejemljivih rešitev. Ali pa se preprosto opomnite, da ste zaradi tega verjetno veliko bolj inteligentni, kot neotesanec v kinu, ki nemarno glasno žveči v dvorano pretihotapljen krompirček.

Vir: Sensa.si

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jokanje med gledanjem filmov nakazuje na posebno osebnostno lastnost!

Priporočamo tudi: TO je razlog, zakaj s partnerjem doživljate upad spolne sle!

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri