Kaj pravijo oni?

9. 11. 2010
Kaj pravijo oni? (foto: Fotografija Imaxtree)
Fotografija Imaxtree

Ker je pri nas doma, moda pač doma, se ponavadi tako čisto brez obveznosti povabi na nedeljsko kosilo, skupaj z melisinim čajem, japonsko Elle in ožjo družinsko zasedbo na kavč ali pa tako kot zadnjič na rojstni dan moje hčere.

Ne vem sicer kdo je začel, a padla je težka debata, češ, da večina modnih trendov ženskam ne dela usluge. Kako? Prosim?

Ker sem po naravi pozitivist sem si od moške zasedbe, ki si je bila v zgornji trditvi precej enotna, želela izvedeti v katerih oblačilih pa nas radi vidijo. Brez možnosti na odgovor gole ali v spodnjem perilu, po petih minutah tuhtanja in skorajšnjega požara, ki ga je naloga zanetila v njihovih glavah, nisem prišla dalje od kavbojk in poletnih oblekic. Presežno? !

Pa sem vprašala drugače: "Naštejte tri oblačila ali dodatke v katerih nas ne marate gledati? " Rezultat je bil presunljivo izenačen. In ker sem želela top tri današnjega prispevka oplemenititi, sam te isto vprašala tudi nekaj moških, ki jim oblačila pomenijo več kot le nujno zlo. In kaj so bil ob balerinkah, črno osenčenih očeh, sandalih z nogavičkami, moškimi prevelikimi hlačami najpogostejši trije odgovori? Ne marajo nas v tistih škornjih, ki so videti kot copati, pa ovco imajo notri (ta odgovor se mi je zdel še posebej zabaven, zato sem ga pustila kar v tej 'surovi' obliki), ne marajo nas v hlačah, ki so videti kot, da bi imele v hlačah kup dreka (tako je nekdo opisal haremke) in ne marajo nas v tistih oblekah in majicah v katerih smo videti kot bi bile noseče (prevod: v oblekah s šivom pod prsmi). Za škorenjce in haremke mi je vseeno, ker jih ne nosim, mi je pa žal, da se je na lestvico uvrstil kroj oblačil s tistim grešnim podprsnim šivom, ki nas po moje naredi ljubke, romantične, nedolžno razigrane, vse drugo, samo noseče ne.

Kakorkoli, včeraj popoldne sem na ljubljanskih ulicah in to na deževen dan srečala ne malo omenjenih škornjev in hlač, medtem ko so mi pot do oblek s šivom pod prsmi najbrž ustavljali takšni in drugačni plašči. Ne rečem, da je mnenje mojih 'anketirancev' univerzalno, daleč od tega in vendar je dejstvo, da dekleta in ženske rade nosijo, nosimo oblačila, ki jih naš močnejši spol ne odobrava, oziroma potiho upa, da bodo čim prej izginila iz trgovin in jih ne bo moč več kupiti, ja ostanejo še ti prekleti outleti. Zakaj?

Že pred leti je v prispevku za Elle Urša Jerkič ugotovila, da nam veliko bolj kot moška modna pohvala prija ženska. Se strinjam in vendar priznam, da mi ni čisto vseeno kaj bo o moji novi obleki za jutrišnji koncert rekel najdražji, konec koncev tudi meni ni vseeno ali bo šel on z mano v trenirki.