Oh, ti Petri

7. 9. 2012

Kdo od oblikovalcev vas je letos najbolj navdušil in zakaj? Ker sem na zastavljeno vprašanje v začetku septembra odgovorila vsaj trikrat, ne vem, zakaj ne bi odgovora delila tudi z vami.

Peter je tisti. Natančneje Peter Pilotto. In ker bom pred hvalnico njegovi kolekciji izpostavila tudi tiste široke hlače 'z značajem' Petra Movrina in, ja, tako zelo Margiela puli z bodicami, lahko marsikdo začne razmišljati, ali mi niso Petri všeč samo zaradi imena, saj veste, Peter za Petro. Sliši se dobro, a še zdaleč ne tako dobro, kot bi bila videti v njihovih oblačilih. Torej mi je Peter všeč zgolj in samo zgolj zaradi fantastične kolekcije za jesen in zimo 2013.

Junija me je Mare Filipič vprašal: »Agencija me je klicala, naj pridem v Firence, kjer naj bi uredil frizure za modno revijo Petra Pilotta. Poznaš blagovno znamko? Je dober? Kaj misliš o njem?« Njuni fantazijski potiski so krasni, mislim, navdušujoči (ob Petru blagovno znamko Peter Pilotto predstavlja tudi Christopher De Vos). Pred oči mi je takoj priplesala tista morsko-zračna obleka iz poletne kolekcije 2012, katere posebnost je še natančna 'origami' konstrukcija, ki do popolnosti nadgrajuje vzorec. In prav to mi je všeč tudi pri njegovi zimski kolekciji. Intenzivni vzorci so v tesni povezavi s konstrukcijo oblačil, ki na trenutke deluje kot okvir vsem likovnim stvaritvam oziroma vzorcem.

Za Elle sem zapisala: Njegova kolekcija je eklektična, vpadljiva, po drugi strani pa izredno nosljiva. Sveže pristopa k obravnavanju vzorcev (motive iz različnih azijskih subkultur spremeni v futuristične pravljice brez konca) in jih spretno vključuje v konstrukcijo oblačil. Kolekcija je mladostno zastavljena, je pozitivna in gleda v prihodnost. In, ja, všeč mi je tudi način, kako se je lotil pepluma.