Koliko korenja bi morali pojesti na dan za naraven "zagorel" videz naše kože?

9. 7. 2023
Koliko korenja bi morali pojesti na dan za naraven "zagorel" videz naše kože? (foto: Profimedia)
Profimedia

Pogosto slišimo, da korenje pomaga pri bolj zagoreli polti. Da, toda koliko ga morate zares pojesti, da bo vplivalo na vašo zagorelost? Tukaj je odgovor.

Na voljo je cela vrsta izdelkov za nego kože, od kapsul za sončenje do pospeševalnikov porjavitve, ki nam pomagajo pripraviti kožo na sonce, ko se bližajo poletne počitnice. Prav tako velja, da sta ključnega pomena dobra hidracija in pestra prehrana. Med sadjem in zelenjavo, ki pomagata povečati raven melanina, kraljujeta korenček in njegova ultra vitaminska barva. In to z dobrim razlogom: ta zelenjava vsebuje veliko betakarotena, ki zagotavlja lastno dozo karotenoidov. To so pigmenti, ki jih proizvajajo rastline in jim dajejo barvo," pojasnjuje strokovnjak.

Ne spreglejte:

Karotenoidi so antioksidativne molekule par excellence, kar pomeni, da se borijo proti oksidativnemu stresu. Ti antioksidanti pomagajo zmanjšati škodo, ki jo povzročajo UV-žarki. Poleg tega spodbujajo obarvanost kože, saj spodbujajo nastajanje melanina, naravnega pigmenta, ki daje koži barvo. Zato ni napačno reči, da korenje spodbuja zagorelo polt. Po besedah strokovnjaka jo celo pomaga podaljšati. Skratka, korenje ima vse! Toda eno vprašanje ostaja neodgovorjeno: koliko ga morate zares pojesti, da začutite učinke? Odgovarjajo strokovnjaki!

Koliko korenja naj jem vsak dan? 

Ni vam treba vsak dan pojesti vrečke korenja, da bi opazili učinek na vašo zagorelost. In to z dobrim razlogom: 100 g korenja na dan ali ekvivalent malo manj kot enega korenja (povprečna teža korenja je 125 g) bi moralo zadostovati. Dejansko "ta porcija korenja vsebuje 8200 mikrogramov (ug) betakarotena, dnevna potreba odraslega človeka pa je približno 700". Če boste pojedli en korenček na dan, boste zagotovo pospešili proces. "Vendar bodite previdni: če ga pojeste preveč, se vam lahko zgodi, da boste imeli oranžno rumene dlani. Vendar to ni škodljivo za vaše zdravje," opozarja strokovnjak.

Korenje je v redu, vendar v kakšni obliki? 

Čeprav nam nič ne preprečuje, da bi jedli kuhano korenje, je "idealno surovo, ekološko pridelano korenje. Tako se ohrani največja količina vitaminov, mineralov in karotenoidov, ki so občutljivi na toploto (kuhanje), zrak in svetlobo". To storimo tako, da ga nastrgamo ali narežemo na majhne palčke tik preden ga postrežemo na primer kot predjed. Dodamo "kakovostne lipide, torej maščobe, ki izboljšajo absorpcijo betakarotena". Kaj je na jedilniku? Oljčno olje, olje oljne ogrščice, orehovo olje ... 

Kdaj naj začnem s korenčkovo kuro? 

"Korenčkovo kuro" lahko začnete izvajati 2 do 3 mesece pred izpostavljanjem soncu, da začnete pripravljati kožo. Vendar ne pozabite hkrati jesti tudi druge vrste zelenjave - jesti samo korenje nima smisla in z zdravstvenega vidika to ni priporočljivo. Idealno je, da zelenjavo menjate v sezoni ter da vsak dan za kosilo in večerjo pojeste porcijo zelenjave." Ta nasvet velja za uravnoteženo in raznoliko prehrano.

In še ena informacija, ki bi morala poleg številnih užitkov razveseliti tudi sovražnike korenja: korenje ni edino, ki vsebuje karotenoide. Vsebuje jih tudi drugo sadje in zelenjava, ki vam lahko pomagajo pri dobri zagorelosti. Pravzaprav jih je precej enostavno ločiti po rožnato-rdeči ali oranžni barvi: "Bolj ko je barva intenzivna, več je betakarotena," pravi strokovnjak. Zato jih najdemo v bučkah, paradižniku, papriki in listnati zelenjavi, kot je zelje. Med sadjem so pomaranče, jagode, lubenice, marelice in roza grenivke.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 4 znamenja, ki bodo najbolj intenzivno čutila vpliv julijske polne

Priporočamo tudi: Zmanjšajte kalorije v rižu za kar 50 % s tem znanstvenim trikom, ki ga predlagajo strokovnjaki