Elle Slovenija

Danes že 100. ljubljanska Odprta kuhna!

Ekipa Odprte kuhne bo danes obeležila prav poseben trenutek.

Odprta kuhna

Na Pogačarjevem trgu bo med 10. in 21. uro namreč potekala že stota ljubljanska izvedba tega družabno-gurmanskega dogodka, ki je za marsikoga postal obvezen, slasten in sproščujoč uvod v konec tedna.

"Lani smo praznovali stoto Odprto kuhno na sploh, saj gostujemo tudi v Kopru, Novi Gorici in Celju, letos pa je tu že stota ljubljanska. Težko je verjeti, kako hitro je to minilo in koliko stvari se je v tem času zgodilo na slovenski kulinarični sceni, ki je v zadnjih nekaj letih dobesedno eksplodirala," je pred dogodkom dejal Lior Kochavy, direktor.

Odprta kuhna je konec marca vstopila v svojo že peto sezono, ob stoti ljubljanski izvedbi pa ji je čestital tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković:

"Odprta kuhna na enem mestu poudarja in predstavlja točno to, kar Ljubljano dela najlepše mesto na svetu. To je prostor druženja, odprtosti, solidarnosti in prijateljstva, kjer ob dobri hrani in pijači živimo skupaj in spoštujemo različnost! Lahko rečem, da ob petkih Odprta kuhna na Pogačarjevem trgu zares združi ves svet! Organizatorjem Odprte kuhne čestitam ob 100. kuhanju in jim želim še veliko sončnih petkov!"

Odprta kuhna

Prerasla svoje osnovno poslanstvo

Odprta kuhna je zagotovo močno prispevala k razvoju kulinarične scene v Ljubljani in drugod v Sloveniji, saj je na njej možnost predstavitve najširši javnosti dobilo že krepko več kot sto različnih ponudnikov, ki so v tem času pripravili že več kot tisoč različnih jedi.

Hkrati je Odprta kuhna zagotovo pomagala pri umeščanju Ljubljane in Slovenije na svetovni kulinarični zemljevid. Kot izpostavlja Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, je pestra in kakovostna kulinarična ponudba vedno pogostejši motiv prihoda turistov v Ljubljano. "Odprta kuhna v obliki priljubljene ulične prehrane ponuja tako tipično ljubljansko in slovensko, kot tudi bogato ponudbo mednarodnih jedi. A hkrati je že zdavnaj prerasla svoje osnovno poslanstvo, saj je mestno tržnico ob petkih spremenila v srečevališče različnih generacij domačinov in obiskovalcev ter postala manifestacija svetovnega trenda »live like a local«, kar je za turiste še posebej privlačno," pravi Stušekova.

Niti malo odstopanja od začetne vizije

Odprta kuhna je na področju organizacije zunanjih kulinaričnih dogodkov postavila visoke standarde, ki vključujejo tako sodelovanje z najboljšimi slovenskimi kuharskimi mojstri kot tudi manj glamurozne, a za dobro počutje obiskovalcev še kako pomembne detajle, kot je stalna skrb za čistočo in urejenost prizorišča ter ločeno zbiranje odpadkov.

"Ko smo pred začetkom pete sezone naleteli na dokument, v katerem smo leta 2013 projekt prvič predstavili na Mestni občini Ljubljana, smo bili ponosni in veseli, ko smo videli, da od začetne vizije o kakovosti in raznolikosti nismo odstopali. Morda je prav to eden od glavnih razlogov za uspešnost projekta, vsekakor pa ga ne bi mogli tako uspešno voditi brez odličnega sodelovanja z Mestno občino Ljubljana, JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, izjemnimi ponudniki in predano ekipo, ki s projektom živi in diha," se je vsem sodelujočim pri Odprti kuhni zahvalila Alma Kochavy, vodja projekta.

Preberite še: Barva leta 2017 je zelena! Poglejte, kako jo kombinirati v stanovanju

Priporočamo tudi: "Redila sem se in redila, sploh ni delovalo!" (zapis o prevarantskih dietah)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri