To osupljivo zgodbo nosijo črni satenasti čeveljci, ki jih je v dar od balerine Valentine Turcu prejel Borut Pahor

14. 12. 2023
Čeveljci, v katerih je Turcujeva plesala tistega usodnega dne ... (foto: Sami Rahim)
Sami Rahim

Vrhunska baletna plesalka in koreografinja Valentina Turcu je s svojim darilom povsem ganila Boruta Pahorja in ga pustila brez besed. "To bo šlo za dober namen ..."   

Borut Pahor je v epizodi Mastercard® podkast navdiha tokrat gostil izjemno baletno plesalko, priznano koreografinjo in zelo iskano oblikovalko giba, Valentino Turcu. Ob tej priložnosti je gostja s seboj prinesla dar, ki nosi močno zgodbo in je gostitelja pustil brez besed.

"Kot rečeno, ne vem, s čim sem si jih zaslužil, sem pa absolutno fasciniran," je dejal Pahor ob tem, ko je v rokah držal črne satenaste baletne čeveljce, ki pripovedujejo močno zgodbo. Kot je obrazložila Turcujeva, so polne potu in solz, ki so brutalna realnost poklica baletnega umetnika.

V teh baletnih čevljih je Valentina Turcu plesala na predstavi Trnuljčica leta 2005, ki bi zanjo skoraj bila usodna in po kateri se ji je življenje močno spremenilo. Na odru oz. v zaodrju predstave Trnuljčica jo je v drsečih baletnih copatkah spodneslo po stopnicah, počila ji je vranica in težko so jo rešili. 

Odtlej, pravi, živi 25 ur na dan, vsak dan, na polno! "Ker nikoli ne veš, kateri bo zadnji," doda Turcujeva, ki se je še kako strinjala, da bodo njeni čevlji šli v dobrodelne namene. In kot je dodal Borut Pahor - nekomu, ki bo znal ceniti njihovo neprecenljivo vrednost. 

Po nesreči in okrevanju se je v Valentini Turcu vedno glasneje začela oglašati želja po koreografiranju, ki je bila v resnici prisotna nekje v njej že ves čas.V Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru je leta 2007 ustvarila svoj koreografski prvenec La Callas.

Danes njen opus šteje prek 140 koreografskih del (Carmen, Bolero, Madame Bovary, Romeo in Julija, Jevgenij Onjegin, Dama s kamelijami - če jih naštejemo le nekaj). Predstavo Smrt v Benetkah je leta 2018 prestižna revija o plesu Dance Europe razglasila za eno izmed petih najboljših na svetu, kar je izjemen svetovni uspeh. 

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete spodaj.

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®. Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.

Priporočamo še: V Cankarjev dom se vrača Labodje jezero v izvedbi Ukrajinskega klasičnega baleta Plesni in scenski spektakel!

Preberite tudi: To je nenavadna stvar, ki jo najprej preveri ena izmed naših najuspešnejših strokovnjakinj za turizem ob prihodu na novo destinacijo (nanjo ne bi nikoli pomislili)