Od blizu z našo najuspešnejšo recitatorko popularnih pesmi (njen video je delila celo Severina!)

29. 1. 2024
Od blizu z našo najuspešnejšo recitatorko popularnih pesmi (njen video je delila celo Severina!) (foto: Mimi Antolović)
Mimi Antolović

Opisali bi jo, pa se je tako dobro že sama. »Vokalni balzam za sluhovod in možganske receptorje.« Popularne pesmi, ki jih poznamo vsi, pretopi v pesniško obliko in jih (pre)bere na umetniški način, s tem pa približa poezijo širši množici. Kako uspešna je pri tem? Ko tvoj video deli Severina, veš, da si na pravi poti.

Kaj se vam te dni podi po mislih?

Po mislih se mi podijo novi projekti. Idej imam veliko. Potreben je le še načrt za realizacijo.

S čim vas pesem toliko navdihne, da se odločite za njeno recitiranje? Besedilo je tisto, ki me pritegne. Izbira pesmi pa je po navadi odvisna še od razpoloženja. Zato me enkrat navdihnejo ljubezenske, drugič pa hudomušne pesmi.

Ste imeli pri branju poezije v šoli same petice?

Skoraj same petice. Na gimnaziji sem enkrat za recitacijo pesmi dobila štirico in takrat se je nekaj sošolcev potegnilo zame, saj so bili drugačnega mnenja. A profesorica je bila neomajna in 'reklamacij' ni upoštevala.

Preberite tudi: Elle Style Awards 2023: Pokukajte v dogajanje najbolj glamuroznega dogodka leta in si oglejte najbolj očarljive trenutke večera

Domen Nahtigal

Koliko igralske žilice mora imeti dober recitator?

Nekaj pa že, saj je treba občinstvo nekako pritegniti.

Imate posluh tudi za petje?

Ne vem. Sram me je peti. Ko sem bila majhna, sem želela postati operna pevka. Edino v tem bi se želela enkrat preizkusiti.

Najljubši odziv glasbenika, katerega pesem ste recitirali?

To je bilo glasovno sporočilo Maje Keuc. Bila je ganjena, potem sem bila pa še jaz.

MATEJ MEžA PHOTOGRAPHY

Pri nas ste pionirka tega področja. Se tako tudi počutite?

Nisem zasledila, da bi pri nas še kdo ustvarjal na tak način. Zato si dovolim odgovoriti z da.

Katero čtivo leži na vaši nočni omarici?

Čtiva je veliko. Trenutno prebiram Für mein kreatives Pensum gehe ich unter die Dusche. Knjiga opisuje vsakdanje rituale znanih umetnikov in drugih slavnih ljudi.

DAVID JANUšIć

Saki v vlogi recitatorke je vaš alterego, saj se razlikuje od Sandre, sicer profesorice nemščine in sociologije. Kako se oblači ena in kako druga?

Izbira oblačil je odvisna od počutja in priložnosti. Rada sem urejena in včasih drzna. Večinoma se oblačim športno elegantno in to velikokrat začinim s kakšno živo barvo ali posebnim kosom. Kot Saki si privoščim malenkost več.

Najlepše besedilo vseh časov?

Nehvaležno vprašanje. Izbrala bom nekaj iz svojega recitatorskega repertoarja, in to je pesem italijanske pesnice Alde Merini Takšne kot jaz (Quelle come me). Eden izmed večjih projektov je bila pesem Sanjam sama Maje Keuc.

O čem trenutno sanjate (sami)?

Sanjam o veliko stvareh, predvsem o tistih, o katerih ne govorim na glas. 

Njen najnovejši projekt si lahko ogledate tukaj:

Številni pa se strinjajo, da je čudovit tudi ta:

Saki najdete na Instagramu TUKAJ.

FOTOGRAFIJE MIMI ANTOLOVIĆ, MATEJ MEŽA PHOTOGRAPHY, DAVID JANUŠIĆ, DOMEN NAHTIGAL IN OSEBNI ARHIV

Preberite še: Vida Igličar predstavlja novo knjigo Vse je v redu, ki je namenjena vsem tistim, ki so se že spoznali s tesnobo in tudi tistim, ki jim je ta še neznanka

Priporočamo tudi: Pristaja vsaki obliki obraza in poudari najlepše na njem: Princesa Charlene ima novo pričesko v slogu 90-ih let, ki je ne vidimo vsak dan