Kultura Promocijsko sporočilo

SOS – koncert posebne glasbe: Za vse vas, brihtne glave

10. 11. 2023
SOS – koncert posebne glasbe: Za vse vas, brihtne glave (foto: Iztok Zupan)
Iztok Zupan

V sredo, 15. novembra, se bo v organizaciji Slovenske filharmonije s pričetkom ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvil prvi koncert cikla Sodobnih orkestrskih skladb z naslovom Za brihtne glave. Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo kot dirigent in pianist nastopil Michael Wendeberg.

Koncerti cikla Sodobnih orkestrskih skladb – SOS združujejo dobro poznane skladbe preteklosti z izjemnimi stvaritvami današnjega, našega časa. Tako bo koncertni večer uvedel Koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru Ludwiga van Beethovna. Na klavirju ga bo izvedel Michael Wendeberg, nemški dirigent in pianist, ki je znan tako po klasičnem repertoarju kot tudi izvedbah novejših glasbenih del. Beethovnovemu delu bodo sledile sodobnejše skladbe Wolfganga Rihma, Mateja Bonina in Karla Amadeusa Hartmanna, ki bodo poslušalcem prinesle svežo slušno izkušnjo.

SOS

Wolfgang Rihm je eden najplodovitejših živečih nemških skladateljev. Rihmov opus obsega skoraj vse vokalne in instrumentalne glasbene zvrsti s poudarkom na glasbenem gledališču. Njegova Simfonija št. 1 je napisana v dvanajsttonski tehniki, ki jo je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja razvil Arnold Schönberg. V delu Sinfonia tragica, ki je prav tako prva simfonija nemškega skladatelja Karla Amadeusa Hartmanna, pa lahko prepoznamo podobnosti z deli Clauda Debussyja, Igorja Stravinskega in celo Richarda Wagnerja.

Obe deli sta napisani v dvostavčni obliki. Karl Amadeus Hartmann spada med največje simfoniste 20. stoletja, še zlasti v naši kulturni sredini pa je vse premalo znan. Opus skladatelja Mateja Bonina in njegovo skladbo Eppur si muove št. 4 bo podrobneje predstavil Uroš Rojko na Sobotni izobraževalni matineji – SIM 1, ki bo potekala v soboto, 11. novembra 2023, s pričetkom ob 11. uri v Dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije. Na koncertu bosta kot solista v Boninovi skladbi nastopila Oskar Laznik na saksofonu in Simon Klavžar na tolkalih.

SOS

Sredinemu koncertu bo v Stekleni dvorani Lili Novy ob ponudbi izbranih slovenskih vin sledilo tradicionalno pokoncertno druženje s skladatelji in nastopajočimi, na katero je vabljeno celotno občinstvo.

Kratko predstavitev koncerta SOS 1 in matineje SIM 1 si lahko ogledate na tej povezavi.

Nakup vstopnic za koncert SOS 1 je možen prek spleta na tej povezavi ali v Informacijskem središču Cankarjevega doma na Prešernovi cesti 10 (podhod Maxija) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure, ob sobotah od 11. do 13. ure ter uro pred koncertom.