Yaya, Jinx »Življenje ni brez gub!«

26. 8. 2010

Prvič sem imela z njo intervju pred njihovim prvim koncertom v Ljubljani, medtem ko se je ličila za nastop. Morda me je zato tokrat presenetilo, da se je pustila fotografirati povsem naravna – niti bleščila ni uporabila.

Pevka skupine Jinx Yaya je tudi zato drugačna, zanimiva ženska, ki nam je zaupala tako nekaj o svojem sprejemanju same sebe kot tudi o tem, kaj lahko 9. septembra v ljubljanskih Križankah pričakujemo od skupine Jinx.


Kakšna bo nova plošča, ki jo boste predstavili na koncertu?

Super! Vsaka plošča mi je bolj všeč. Zdaj je zvok bolj kitarski, ameriški, malo bluzovski, še vedno pa smo to mi – staromodna skupina, vedno v pop obliki. Coki je še vedno producent in aranžer, glas pa je še vedno moj. Coki je trenutno pod vplivom Boba Dylana, Neila Younga, ameriške hipijevske glasbe, kar je meni zelo všeč. V verzih je manj cinizma in ironije, ne želimo pa zveneti preveč pametno. Pesmi mi ustrezajo, takoj sem se našla v njih.

Ko ste se odločili za družino, ste rekli, da je s skupino konec, to pa bo že drugi projekt po tem premoru. Kaj vas zdaj drži skupaj?

Šest let je hitro minilo. Še vedno ljubimo adrenalin, ki te prime pred koncertom in te drži še nekaj ur po njem. Takrat komentiramo kot po tekmi in srečen si, ker si izmenjal energijo, dobil aplavz, pritisk pa je popustil. Verjetno smo odvisni od odra, res pa je, da zdaj delamo malo drugače …

Kako velika je vaša garderobna omara?

Imam vgradno omaro, ki sva si jo razdelila z možem. Nočem več zbirati stvari, kar nekaj sem se jih rešila, sedaj pa želim, da tako ostane, saj ne želim nepotrebne navlake.

Vas ne moti, če vas slikajo nenaličeno?

Ne. Danes je prava osvežitev, ko vidim kogarkoli brez ličil. Smo v obdobju Photoshopa, plastične kirurgije, zato mi je to še posebno všeč. Vedno sem bila drugačna in verjetno je zato tako. Zaradi botoksa v filmih na primer sploh ne veš, kdaj je kdo srečen in kdaj žalosten. Življenje ne funkcionira brez gub in napak, saj ni stvari na svetu, ki ne bi imela napake ali brazgotine.

Toda pri vas v Zagrebu je videz zelo pomemben …

Večja ko je kriza, bolj je vse 'plastično'; meni pa je pomembno, da so stvari urejene znotraj človeka: da imam svoj življenjski prostor, svoj mir in notranje zadovoljstvo. Ne zdi se mi pomembno, kaj si o meni mislijo drugi.

SONJA JAVORNIK