Kako bočno parkirati?

Iskanje parkirnega mesta na večinoma nagnetenih parkiriščih povzroča preglavice. V takih primerih se lahko iz zadrege rešite s pomočjo mojstrskih parkirnih spretnosti, ki vam bodo omogočile, da boste avtomobil mirno zapeljali na manj vidno mesto, morda nekam pod varno drevesno senco.

Kako bočno parkirati? - Foto: profimedia

Res je, da so dandanes najsodobnejši modeli avtomobilov opremljeni z avtomatskim parkirnim sistemom, ni pa ta vedno zanesljiv. Zaradi tega je še vedno koristno obvladati 'alternativne' veščine parkiranja. Da bo barva vašega avtomobila pri tem ostala nedotaknjena, je dovolj le pet preprostih korakov.

1. korak: V vzvratnem in stranskih ogledalih najprej preverite stanje prometa. Če nekdo vozi tik za vami, raje nadaljujte vožnjo in si izberite drugo parkirno mesto – običajno je parkiranje v naglici slaba odločitev.

2. korak: Ko ste si dokončno izbrali ustrezno mesto, vključite smernik in bodite pazljivi, da je ogledalo ob sopotnikovem mestu vzporedno s sprednjim kolesom avtomobila, ki stoji na parkirnem mestu pred vašim, nato se počasi ustavite.

3. korak: Zavrtite volan v nasprotni smeri urinega kazalca, dokler ne presodite, da je zadnje kolo vašega avtomobila dovolj blizu zadnjega dela avtomobila poleg vas.

4. korak: Ko je vaš avtomobil obrnjen za 45 stopinj v smeri robnika, lahko začnete ravnati vozilo.

5. korak: Dokončno se poravnajte v zaključni položaj. Pri tem naj vam bodo avtomobili pred in za vami merilo, da presodite ustreznost svoje postavitve. Če vaš avtomobil nima vgrajenega sistema pomoči pri parkiranju, poiščite morebitno steklo trgovinske izložbe, ki ga lahko uporabite kot ogledalo.

Pripravila: Iris Silič

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri